Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: Koliko je opasno konzumiranje energetskih pića

Energetska pića su postaja jedna od najčešćih navika mladih. Naučnik Rasel Viner ističe koliko su ovi napici štetni za zdravlje svih nas, naročito dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kofein je najčešće korišćena psihoaktivna droga koja stimuliše centralni nervni sistem, pa nam daje privremenu injekciju dobre volje.

Ipak, ima i loših strana, pojačava anksioznost, utiče na nesanicu i povezuje se sa kognitivno-bihevioralnim problemima kod dece i mlađih adolescenata.

Upravo zbog toga zdravstveni radnici upozoravaju roditelje da decu drže podalje od energetskih napitaka, koji sadrže visoke nivoe kofeina, preciznije najmanje 320 mg/L.

Povezane vesti

Predsednik britanskog Kraljevskog instituta za pedijatriju i zdravlje dece sa sedištem u Londonu, Rasel Viner ističe kako se danas iznenađujuće malo zna o tomu u kolikoj je meri konzumacija energetskih napitaka sigurna kada je posredi razvoj jednog mladog organizma.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja upućuju na to da samo jedan energetski napitak može imati negativan učinak na funkciju krvnih sudova. Ultrazvukom je proverena bazalna endotelijalna (unutrašnja opna suda) funkcija arterije pre, i 90 minuta nakon konzumacije oko 600 grama energetskog napitka. Nakon konzumacije lekari su otkrili akutno smanjenje prečnika suda.

Po rezultatima ranije sprovedene kanadske studije na 2055 mladih u dobu od 12 do 24 godine, 55,4 posto ispitanika koji su konzumirali energetska pića žalilo se na različite zdravstvene probleme: 18 posto ih se žalilo na glavobolju, pet posto je povraćalo ili je imalo dijareju, 3,6 posto osećalo je bol u prsima, a kod 0,2 posto slučajeva zableženi su epileptični napadi.

Povezane vesti

Sve navedeno je posledica činjenice da jedna limenka energetskog napitka, zavisno od količine, sadrži od 80 do 150 mg kofeina uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, neke biljne produkte poput guarane, akaija, ginsenga i ginko bilobe te, poslednje, ali ništa manje značajno - puno šećera i dodatih boja.

Naučnici upozoravaju da se, kada pojedinac prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu telesne težine, mogu javiti anksioznost, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnoga pritiska.

Tegobe se mogu javiti vrlo brzo i u slučaju istovremenog kombinovanja različitih količina energetskih pića poput kokakole (46 mg kofeina po limenci), kafe (40 mg kofeina po espressu) i alkohola.

Naučnici upozoravaju i na to da kombinacija energetskog pića i alkohola zamagljuje stvarno stanje stupnja opijenosti, pa povećava rizik od izazivanja saobraćajnih nesreća.

Velike količine šećera u ovoj vrsti pića, na primer 10 kašika šećera ili 240 kcal u oko pola litre doprinosi gojenju i razvoju dijabetesa tipa 2. Treba podsetiti i da energetska pića oštećuju površinu zuba, a njihov negativni učinak traje i do 12 sati.

Povezane vesti

Po istraživanju sprovedenom 2014. na 5000 djece u Velikoj Britaniji, 14 posto njih u dobu od 11 do 15 godina odgovorilo je da energetske napitke konzumira najmanje dva do četiri puta nedeljno, a pet posto ih je reklo da ih piju svakodnevno.

Mnogi lekari su saglasni da bi trebalo u potpunosti zabraniti prodaju energetskih napitaka deci i mlađim adolescentima.

Vinter kaže da se nivo energije kod dece na najbolji način može poboljšati prirodnim putem, a to su kvalitetna ishrana, okrepljujući san, vežbanje, i najvažnije, kvalitetna interakcija sa okolinom, naročito sa vršnjacima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica