Trudnice su često zbunjene kada je kofein u pitanju. Da li je šolja čaja ili kafe u redu? Da li će gazirani napici naškoditi?

Nova analiza objavljena u žurnalu BMJ Evidence-Based Medicine pokazala je vezu između kofeina i negativnih ishoda trudnoće. Ipak, još nije vreme da odbacite svoju omiljenu šoljicu.

"Ne treba paničiti zbog ove informacije. Ne treba osećati krivicu zbog šolje kafe", ističe doktor Stejsi Bek sa Univerzitata u Pitsburgu. 

"Ti negativni ishodi trudnoće, koje su mnogi povezali sa kofeinom, uključuju pobačaj, mrtvorođeno dete, rođenje sa smanjenom težinom, dečju akutnu leukemiju, prekomernu težinu i gojaznost u detinjstvu", ističe Džek Džejms, autor studije i profesor sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

On govori da ne postoje ni dokazi da kofein koristi majci ili bebi. "Stoga, čak i ako ovo nije stopostotno dokazano, preporučuje se da se kofein u trudnoći izbegava", naglasio je.

Stručnjaci napominju da je ovo istraživanje daleko od potpuno dokazanog, jer se meta-analiza bazira na starijim podacima u vezi sa odnosom kofeina i trudnoće.

Ovo se sve zasniva na podacima žena o količini kofeina koju konzumiraju tokom trudnoće, što ne mogu biti potpuno tačni podaci. Mnoge od njih uz kafu konzumiraju i cigarete, neke možda i alkohol. Sve to može dovesti do lošeg ishoda trudnoće. 

Američki koledž za ginekologiju i akušerstvo ističe da 200 mg kofeina dnevno neće dovesti do problema, poput pobačaja ili prevremenog porođaja. 

Zapratite nas i na Instagramu!