Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PILA JE PREVIŠE VODE NA POROĐAJU I DOBILA NAPAD: Važno upozorenje svim porodiljama

Nakon što je porodilja upala u ozbiljno stanje posle rođenja deteta, stručnjaci su upozorili sve mame da pripaze!

  Izvor: Shutterstock

Preporuke vezane za ispijanje vode tokom porođaja se razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od bolnice do bolnice. Dok je to negde potpuno dopušteno, na drugim mestima je strogo zabranjeno, a većina porodilja govori kako su tokom porođaja bile neopisivo žedne.

Ipak, jedna tridesettrogodišnjakinja je tokom porođaja popila toliko vode da je prestala da bude svesna okoline, počela je da povraća i imala je napad nakon rođenja svoje bebe. U početku su lekari mislili da je doživela eklampsiju, teško stanje koje karakteriše visok krvni pritisak tokom trudnoće, a koje može dovesti do napada i kome.

Možda vas zanima

Ipak, ubrzo su shvatili da je kriva hiponatremija ili neravnoteža elektrolita uzrokovana prekomernim unosom vode tokom porođaja, ali i tokom cele trudnoće.

Zato autori izveštaja objavljenog u časopisu BMJ Case Reports žele da podignu svest o opasnostima pijenja previše tečnosti tokom porođaja i trudnoće.

Žena koja se spominje u njihovom izveštaju je bila potpuno zdrava i njena trudnoća se nije smatrala rizičnom, ali niko nije nadzirao njenu konzumaciju vode. Kontrakcije je počela da oseća u 41. nedelji trudnoće, a povraćala je čak i pre nego što je stigla u bolnicu. Prva faza porođaja je trajala 14 sati, a kako je sve to vreme i dalje povraćala, svi su je ohrabrivali da nastavi da pije tečnost kako bi nadoknadila gubitak. 24 sata nakon što su joj krenule kontrakcije, počela je da gura i rodila je dečačića u roku od sat vremena.

Ipak, 20 minuta kasnije novopečena mama osećala se kao da gubi svest i ponovo je povratila pre nego što je dobila napad koji je trajao ceo jedan minut. Lekari su počeli da je leče od eklampsije, jer su zaključili da su "u većini, ako ne i svim slučajevima, postporođajni napadi rezultat eklampsije". Barem dok se ne dokaže suprotno. Takođe, ova žena je imala visok krvni pritisak, a upravo je on još jedan znak eklampsije.

Ipak, krvne pretrage su otkrile da ima nizak nivo natrijuma, što je znak prekomerne hidratacije. I nakon što su pacijentkinji postavili niz pitanja, lekari su saznali da je pila oko pet do šest litara vode dnevno. Ispostavilo se da je i njena beba imala hiponatremiju. Oboje su lečeni kako bi se uravnotežio nivo natrijuma.

Mnogima je poznato da tokom trudnoće telo zadržava više vode. Takođe, oksitocin, koji se obično daje kako bi se ubrzao porođaj, iscrpljuje nivo natrijuma, a sve te karike mogu povećati rizik od hiponatremije tokom ili nakon porođaja, pišu autori. Ipak, ne postoje univerzalne smernice o tome koliko vode treba piti tokom trudnoće i porođaja.

Uz to, Svetska zdravstvena organizacija naglašava važnost poštovanja ženskih želja za jelom i pićem tokom porođaja, jer se čini da se ograničavanje konzumacije ne isplati.

Autori ove studije preporučuju medicinskim radnicima da vode računa o ukupnom unosu tečnosti kod pacijentkinja i podstiču žene koje rađaju da piju napitke sa elektrolitima, navodi Insider.

Yumama/Index.hr

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica