Svakoj trudnici koja pređe termin porođaja frustracija je potpuno poznat osećaj.

Naravno da ste posle devet meseci nervozne i jedva čekate da bebica stigne i da vama bude mnogo lakše. Uz to, iščekivanje postaje sve teže i teže.

U kom trenutku se lekari odlučuju na indukciju?

Normalna trudnoća traje između 37 i 42 nedelje. Naučnici su došli do saznanja da, ako se beba ne rodi posle 42 nedelje, postoji šansa od zdravstvenih rizika. Indukcija se preporučuje obično nakon 41. nedelje.

Neke žene žele da čekaju i posle 42. nedelje, ali imajte na umu da će lekari mnogo češće pratiti vašu bebu i otkucaje srca, kao i količinu tečnosti. Činjenica je da praktično svaka žena već do 42. nedelje bude potpuno spremna da se porodi.

Zašto ne mogu da tražim indukciju?

Sasvim je normalno da vam bude dosta trudnoće, da ste umorne i ne možete da trpite sve te neprijatnosti devetog meseca. Ipak, nije dobra ideja da same tražite indukciju. Ukoliko se porođaj prerano indukuje, to može dovesti do problema sa disanjem kod bebe.

Koliko dugo će proći od indukcije do porođaja?

To se ne zna sa sigurnošću. Neke žene odmah reaguju i rode dete u roku od nekoliko sati. Kod nekih, međutim, ovaj proces može potrajati nekoliko dana.

Dešava se, takođe, da indukcija kod neke trudnice prosto ne deluje, jer telo nije spremno na porođaj. U takvim situacijama, žena se šalje na porođaj carskim rezom.

Da li indukcija boli?

Osećaj je više neprijatan nego što je bolan zapravo. Postoji mogućnost, međutim, da sam porođaj bude bolniji nego inače. Prirodno, žena se postepeno priprema za porođaj.

Mnoge žene, baš zbog većih bolova na prođaju, zatraže epidural.

Više od trećine žena završi uz pomoć forscepsa ili carskog reza posle indukcije. Zato bi bilo dobro da budete spremne na svaki mogući ishod.

Da li ste znali da oko 20 posto žena dobije indukciju?

Koji su glavni razlozi za indukovanje porođaja?

1. Ako ste prešle termin, posle 42. nedleje, jer to nekad može negativno uticati na bebino zdravlje

2. Ukoliko postoji neki medicinski razlog, poput krvnog pritiska ili gestacijskog dijabetesa

3. Ako vam je pukao vodenjak, ali porođaj ne kreće.