Nije neobično da tokom trudnoće više osećate glad nego inače. To se dešava mnogim budućim mamama. Međutim, uvek morate da imate na umu da vi, zapravo, jedete samo za jednu osobu "normalne" veličine, i za jednu sasvim majušnu. Dakle, umesto da duplirate unos kalorija, i stvarate višak sala, pridržavajte se vaše redovne ishrane. Naravno, biće neophodno da je korigujete, ako ste bili skloni preterivanju.

Sve je u vašoj glavi

Dvoboj između uma i želja

Kada je reč o kontroli obroka, prejedanje je obično posledica nepromišljenosti. Vodite li računa o tome koje namirnice najčešće preovlađuju u vašoj kuhinji? Da li ste svesni koliko često puštate sebi na volju što se tiče vrste i količine hrane?

Mislite na budućnost Rezultati nekoliko istraživanja su pokazali da žene koje dobiju previše kilograma tokom trudnoće - rađaju težu decu, kod koje postoji veća mogućnost da i sama postanu debela kada odrastu. Takođe mogu da budu sklonija bolestima koje su povezane sa prekomernom težinom.

Sledeći put pokušajte da se "obuzdate" kada nameravate da pojedete veliku količinu onog što najviše volite. Nemojte dozvoliti da se aktivira okidač za vašu preteranu popustljivost kada je u pitanju zadovoljenje želje za hranom.

Veoma je važno i da ne idete u drugu krajnost, da ne čekate da previše ogladnite. Jer, to je odličan put koji vodi u prejedanje. Upozoravajući signali gladi su "kruljenje" u stomaku, muka od gladi, probadanje ili žiganje u želucu, malaksalost, tromost. Ti znakovi se obično pojavljuju četiri do pet sati nakon poslednjeg obroka. Nekad i ranije. Uostalom, vaše telo će vam najbolje reći kada je vreme za užinu.

Raspoloženje utiče na apetit 

Budite na oprezu: Da li uzimate dodatnu hranu kako biste zadovoljili svoj želudac, ili samo da biste zavarali svoje misli? Smatra se da su hormoni (koji su kod vas uzburkaniji nego ikad), kao i stresne situacije - glavni krivci za preterano konzumiranje hrane. Nažalost, tu na scenu često stupa brza hrana, koja deluje veoma primamljivo, a poznato je koliko je loša po zdravlje.

Međutim, lako se zaboravlja da i razne proslave takođe mogu da postanu izgovor za prejedanje (rođendani, godišnjice, slave). Kako da se izborite? Jednostavno. Prezalogajite nešto pre nego što izađete sa prijateljima ili odete na slavlje, tako da nećete biti u iskušenju da preterate već sa predjelom!

Jedenje nije trka

Vašem želucu je potrebno oko deset minuta da saopšti mozgu da ste siti. Ali, često se toliko „natrpamo“ hranom, kao da je ubacujemo lopatom u sebe - i to za manje od deset minuta, tako da pomenuti signal stigne kasno do našeg mozga. Potrebna vam je pomoć da malo usporite sa obrokom? Poslužite salatu pre glavnog jela, ili dugo žvaćite hranu. Što duže, to bolje - izvrsno je za varenje, a samim tim i za manje probavnih tegoba! Pokušajte da svaki zalogaj sažvaćete najmanje deset puta.
PageBreak

kako-da-izbegnete-prejedanje-u-trudnoci

Zavarajte sebe (kako biste manje jeli)

"Ukrasite" svoj tanjir

Umesto nepromišljenog zahvatanja vašeg omiljenog jela - pečenog mesa i krompira, otkrijte čudesnu moć aranžiranja. Pokrijte najmanje 50 odsto vašeg tanjira povrćem, ostavljajući dovoljno mesta za samo jedno serviranje mesa i hleba.

Saveti za ishranu - Umesto kupovnog voćnog jogurta (u kojem ima dosta šećera), uzmite onaj koji ste sami napravili - od jogurta sa niskim procentom mlečne masti i voća po želji. Možete da dodate i malo meda ili smeđeg šećera. Probiotici u jogurtu, između ostalog, smanjuju rizik od prehlada, a kalcijum održava čvrstinu vaših kostiju i nivo mišićne mase. - Umesto čipsa (slanog i bogatog mastima), izaberite kokice. One  sadrže polifenole, antioksidanse koji imaju veliku ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih sudova, kao i u zaštiti imunog sistema, a bogate su i vlaknima. Ali, zdrave su samo ako ih spremate na starinski način. Varijante koje se prodaju u kesama za mikrotalasne pećnice - sadrže vrlo opasne hemikalije.

Ispunjavanjem tanjira zdravim namirnicama, poštedećete sebe dodatnih ugljenih hidrata i kalorija. A uživaćete u drugim, raznovrsnim "elementima" vašeg obroka.

Veličina je, ipak, važna

Pre svega, nemojte da jedete direktno iz kutije, kese, uopšte iz ambalaže. To gotovo uvek znači jesti više. Jer, tako niste u mogućnosti da tačno kontrolišete koliko hrane konzumirate, posebno ako su u pitanju velika pakovanja.

Ako vam se baš jede čips (utešno je što bar ima dosta vlakana) ili nešto slično, stavite malo grickalica u odgovarajuću posudu ili na manji tanjir, a  ostatak u kesi stavite van svog domašaja.

Daleko od oka, daleko od usta

Umesto posluživanja jela u "starinskom porodičnom maniru" - sa šerpama i loncima na stolu, radije ih ostavite u kuhinji. Neka na stolu bude od svačeg pomalo.

Tako ćete biti obeshrabreni da svaki čas ustajete, pa nećete uzimati nepotrebno velike porcije jela koja su vam pred očima. Ako druga porcija znači ponovni odlazak do kuhinje, verovatno ćete da zastanete i razmislite da li ste, zaista, još uvek gladni. PageBreak

U vodi je spas

Ne samo da voda potpomaže varenje, već omogućava održavanje visokog nivoa energije u telu, i obezbeđuje da manje osećate glad između obroka. Ako biste radije nešto sa "više ukusa", na raspolaganju su vam razni biljni čajevi, mirišljavi i zdravi. Ili, jednostavno stavite par kapi limuna u vodu.

Pređite na manje obroke

Mi iz navike jedemo po šemi: doručak, ručak, večera. Mnogima je to bila "vežba" od detinjstva, a za neke i svojevrstan dril (između ostalog, morali su da "počiste" sve sa tanjira, ma koliko da im se nije jelo). Zašto takav način ishrane može da nam napravi problem? Zato što lako može da se desi, ukoliko ništa ne pojedemo između obroka, a uz to pijemo i malo tečnosti, da budemo suviše gladni u vreme sledećeg obroka.

Posledica toga je prejedanje, posebno ako ste u vezi toga navikli da sebi "progledate kroz prste", pod izgovorom da sad treba da jedete za dvoje. Ali, jedući više malih obroka tokom dana, vi ćete sačuvati dragocenu energiju i držati osećaj gladi pod kontrolom.

Zdrave zamene

Umesto slatkiša, posegnite za sušenim voćem kao što su kajsije (samo pet suvih kajsija pokriva dvadeset odsto dnevnih potreba za kalijumom i deo potreba organizma za gvožđem), ili suve šljive i smokve. Imaćete odličnu probavu! Odličan izbor je i koštunjavo voće - naravno, u umerenoj količini.

Umesto čokolade… eh, pa ne morate baš svega da se odreknete. Uzmite malo kvalitetne crne čokolade. Osim što je ukusna, bogata je antioksidansima.

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić