Trudnice svoje novo stanje često koriste kao izgovor za prekomerno unošenje hrane. Saznajte kako da se hranite zdravo, a da se ne prejedate
Nije neobično da tokom trudnoće više osećate glad nego inače. To se dešava mnogim budućim mamama. Međutim, uvek morate da imate na umu da vi, zapravo, jedete samo za jednu osobu "normalne" veličine, i za jednu sasvim majušnu. Dakle, umesto da duplirate unos kalorija, i stvarate višak sala, pridržavajte se vaše redovne ishrane. Naravno, biće neophodno da je korigujete, ako ste bili skloni preterivanju.
Sve je u vašoj glavi
Dvoboj između uma i želja
Kada je reč o kontroli obroka, prejedanje je obično posledica nepromišljenosti. Vodite li računa o tome koje namirnice najčešće preovlađuju u vašoj kuhinji? Da li ste svesni koliko često puštate sebi na volju što se tiče vrste i količine hrane?
Veoma je važno i da ne idete u drugu krajnost, da ne čekate da previše ogladnite. Jer, to je odličan put koji vodi u prejedanje. Upozoravajući signali gladi su "kruljenje" u stomaku, muka od gladi, probadanje ili žiganje u želucu, malaksalost, tromost. Ti znakovi se obično pojavljuju četiri do pet sati nakon poslednjeg obroka. Nekad i ranije. Uostalom, vaše telo će vam najbolje reći kada je vreme za užinu.
Raspoloženje utiče na apetit
Budite na oprezu: Da li uzimate dodatnu hranu kako biste zadovoljili svoj želudac, ili samo da biste zavarali svoje misli? Smatra se da su hormoni (koji su kod vas uzburkaniji nego ikad), kao i stresne situacije - glavni krivci za preterano konzumiranje hrane. Nažalost, tu na scenu često stupa brza hrana, koja deluje veoma primamljivo, a poznato je koliko je loša po zdravlje.
Međutim, lako se zaboravlja da i razne proslave takođe mogu da postanu izgovor za prejedanje (rođendani, godišnjice, slave). Kako da se izborite? Jednostavno. Prezalogajite nešto pre nego što izađete sa prijateljima ili odete na slavlje, tako da nećete biti u iskušenju da preterate već sa predjelom!
Jedenje nije trka
Vašem želucu je potrebno oko deset minuta da saopšti mozgu da ste siti. Ali, često se toliko „natrpamo“ hranom, kao da je ubacujemo lopatom u sebe - i to za manje od deset minuta, tako da pomenuti signal stigne kasno do našeg mozga. Potrebna vam je pomoć da malo usporite sa obrokom? Poslužite salatu pre glavnog jela, ili dugo žvaćite hranu. Što duže, to bolje - izvrsno je za varenje, a samim tim i za manje probavnih tegoba! Pokušajte da svaki zalogaj sažvaćete najmanje deset puta.