Nije neobično da tokom trudnoće više osećate glad nego inače. To se dešava mnogim budućim mamama. Međutim, uvek morate da imate na umu da vi, zapravo, jedete samo za jednu osobu "normalne" veličine, i za jednu sasvim majušnu. Dakle, umesto da duplirate unos kalorija, i stvarate višak sala, pridržavajte se vaše redovne ishrane. Naravno, biće neophodno da je korigujete, ako ste bili skloni preterivanju.
Sve je u vašoj glavi
Dvoboj između uma i želja
Kada je reč o kontroli obroka, prejedanje je obično posledica nepromišljenosti. Vodite li računa o tome koje namirnice najčešće preovlađuju u vašoj kuhinji? Da li ste svesni koliko često puštate sebi na volju što se tiče vrste i količine hrane?
Veoma je važno i da ne idete u drugu krajnost, da ne čekate da previše ogladnite. Jer, to je odličan put koji vodi u prejedanje. Upozoravajući signali gladi su "kruljenje" u stomaku, muka od gladi, probadanje ili žiganje u želucu, malaksalost, tromost. Ti znakovi se obično pojavljuju četiri do pet sati nakon poslednjeg obroka. Nekad i ranije. Uostalom, vaše telo će vam najbolje reći kada je vreme za užinu.
Raspoloženje utiče na apetit
Budite na oprezu: Da li uzimate dodatnu hranu kako biste zadovoljili svoj želudac, ili samo da biste zavarali svoje misli? Smatra se da su hormoni (koji su kod vas uzburkaniji nego ikad), kao i stresne situacije - glavni krivci za preterano konzumiranje hrane. Nažalost, tu na scenu često stupa brza hrana, koja deluje veoma primamljivo, a poznato je koliko je loša po zdravlje.
Međutim, lako se zaboravlja da i razne proslave takođe mogu da postanu izgovor za prejedanje (rođendani, godišnjice, slave). Kako da se izborite? Jednostavno. Prezalogajite nešto pre nego što izađete sa prijateljima ili odete na slavlje, tako da nećete biti u iskušenju da preterate već sa predjelom!
Jedenje nije trka
Vašem želucu je potrebno oko deset minuta da saopšti mozgu da ste siti. Ali, često se toliko „natrpamo“ hranom, kao da je ubacujemo lopatom u sebe - i to za manje od deset minuta, tako da pomenuti signal stigne kasno do našeg mozga. Potrebna vam je pomoć da malo usporite sa obrokom? Poslužite salatu pre glavnog jela, ili dugo žvaćite hranu. Što duže, to bolje - izvrsno je za varenje, a samim tim i za manje probavnih tegoba! Pokušajte da svaki zalogaj sažvaćete najmanje deset puta.
Zavarajte sebe (kako biste manje jeli)
"Ukrasite" svoj tanjir
Umesto nepromišljenog zahvatanja vašeg omiljenog jela - pečenog mesa i krompira, otkrijte čudesnu moć aranžiranja. Pokrijte najmanje 50 odsto vašeg tanjira povrćem, ostavljajući dovoljno mesta za samo jedno serviranje mesa i hleba.
Ispunjavanjem tanjira zdravim namirnicama, poštedećete sebe dodatnih ugljenih hidrata i kalorija. A uživaćete u drugim, raznovrsnim "elementima" vašeg obroka.
Veličina je, ipak, važna
Pre svega, nemojte da jedete direktno iz kutije, kese, uopšte iz ambalaže. To gotovo uvek znači jesti više. Jer, tako niste u mogućnosti da tačno kontrolišete koliko hrane konzumirate, posebno ako su u pitanju velika pakovanja.
Ako vam se baš jede čips (utešno je što bar ima dosta vlakana) ili nešto slično, stavite malo grickalica u odgovarajuću posudu ili na manji tanjir, a ostatak u kesi stavite van svog domašaja.
Daleko od oka, daleko od usta
Umesto posluživanja jela u "starinskom porodičnom maniru" - sa šerpama i loncima na stolu, radije ih ostavite u kuhinji. Neka na stolu bude od svačeg pomalo.
Tako ćete biti obeshrabreni da svaki čas ustajete, pa nećete uzimati nepotrebno velike porcije jela koja su vam pred očima. Ako druga porcija znači ponovni odlazak do kuhinje, verovatno ćete da zastanete i razmislite da li ste, zaista, još uvek gladni.
U vodi je spas
Ne samo da voda potpomaže varenje, već omogućava održavanje visokog nivoa energije u telu, i obezbeđuje da manje osećate glad između obroka. Ako biste radije nešto sa "više ukusa", na raspolaganju su vam razni biljni čajevi, mirišljavi i zdravi. Ili, jednostavno stavite par kapi limuna u vodu.
Pređite na manje obroke
Mi iz navike jedemo po šemi: doručak, ručak, večera. Mnogima je to bila "vežba" od detinjstva, a za neke i svojevrstan dril (između ostalog, morali su da "počiste" sve sa tanjira, ma koliko da im se nije jelo). Zašto takav način ishrane može da nam napravi problem? Zato što lako može da se desi, ukoliko ništa ne pojedemo između obroka, a uz to pijemo i malo tečnosti, da budemo suviše gladni u vreme sledećeg obroka.
Posledica toga je prejedanje, posebno ako ste u vezi toga navikli da sebi "progledate kroz prste", pod izgovorom da sad treba da jedete za dvoje. Ali, jedući više malih obroka tokom dana, vi ćete sačuvati dragocenu energiju i držati osećaj gladi pod kontrolom.
Umesto slatkiša, posegnite za sušenim voćem kao što su kajsije (samo pet suvih kajsija pokriva dvadeset odsto dnevnih potreba za kalijumom i deo potreba organizma za gvožđem), ili suve šljive i smokve. Imaćete odličnu probavu! Odličan izbor je i koštunjavo voće - naravno, u umerenoj količini.
Umesto čokolade… eh, pa ne morate baš svega da se odreknete. Uzmite malo kvalitetne crne čokolade. Osim što je ukusna, bogata je antioksidansima.
Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna