Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da se hranite ako očekujete blizance?

Višeplodna trudnoća je zahtevnija, te posebnu pažnju treba obratiti na ishranu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nije predviđen strogo definisan plan ishrane za višestruku trudnoću. Kao i kada se nosi jedno dete, važi pravilo da pratite svoj apetit i da uzimate zdravu i raznovrsnu hranu. Najznačajniji efekat pravilne ishrane je smanjenje rizika od prevremenog porođaja, kao i povećanje porođajne težine, a to su ključni faktori za dobar ishod trudnoće.

Nove navike u ishrani

Trudnoća je period kada ishrana treba da bude zdrava i raznovrsna, što podrazumeva obilje svežeg voća i povrća, ugljenih hidrata od celog zrna, proteine... Kako trudnoća napreduje, primetićete da ne možete lako da svarite obilne obroke. Zbog toga će vam više odgovarati manji, a češći obroci. Inače, do kraja trećeg meseca vam je potrebno 400 mikrograma folne kiseline. Neki od ključnih nutrijenata kod višestruke trudnoće su adekvatna količina proteina, kalcijuma, gvožđa...

Porast telesne težine u drugom i trećem trimestru je veoma važan za blizanačku trudnoću. Nedeljno bi trebalo da iznosi 0,6 kilograma, dok gubitak nije dozvoljen, jer može da bude opasan za razvoj beba. Što se tiče trostruke trudnoće, očekivani porast telesne mase iznosi 0,8 kilograma nedeljno.

Zdrave preporuke:* Uzimajte šest manjih obroka dnevno (svaka tri do četiri sata) kako biste održavali šećer u krvi na odgovarajućem nivou. Pad šećera može da ošteti nervni sistem i uzrokuje prevremeni porođaj.* Jedite proteine i ugljene hidrate zajedno (ako jedete samo ugljene hidrate, nivo šećera u krvi može da oscilira).* Uzmite malu količinu mlečnih proizvoda pre spavanja, jer se sporo razlažu i održavaju stalan nivo šećera u krvi (žitarice sa mlekom, sendvič sa sirom...).* Pijte puno vode, jer od toga imate mnogo koristi: prevenira se konstipacija, smanjuje rizik od urinarnih infekcija, smanjuje suvoća kože.

Važni proteini

Proteini su, možda, najvažniji deo ishrane u periodu graviditeta. U pitanju su kompleksne materije koje imaju višestruku ulogu u organizmu. Osnova su svih tkiva - od kose do noktiju, a od njih su primarno izgrađeni krv, kosti i mišići.  Takođe ulaze u sastav enzima koji učestvuju u hemijskim reakcijama potrebnim za rast i funkcionisanje organizma. Između ostalog, imaju važnu ulogu u procesu obezbeđenja dovoljne zapremine krvi.

Odličan izvor proteina su meso, živina, riba, orašasti plodovi, mahunarke... Međutim, najbolji izvor su mleko i beli sirevi. Osim toga, mleko obezbeđuje potrebnu hidraciju tela. Obranim mlekom može da se zameni deo preporučene dnevne količine tečnosti (8 -10 čaša), naročito ako ne uzimate dovoljno proteina. Preporučena količina proteina kod blizanačke trudnoće je 110 grama na dan, a kod trostruke 140-150 grama.

Dovoljno kalorija

Logično je da žene koje očekuju blizance ili trojke treba da imaju veći prirast telesne mase od onih koje očekuju jedno dete. Žene koje nose blizance treba da unesu otprilike 3000 kalorija dnevno,  a one koje očekuju trojke čak 4000 u drugom i trećem trimestru. One obezbeđuju dovoljno energije za razvoj beba, kao i za vaše dnevne aktivnosti.

Unos kalcijuma

Created: 2010:08:12 15:43:38

Kalcijum je veoma važan, naročito u drugoj polovini trudnoće.

U poslednjem trimestru, polovina potrebne količine kalcijuma će biti nataložena u bebinim kostima. Ako ga ne unosite dovoljno, bebe će da ga uzimaju iz vaših kostiju, što može negativno da se odrazi na njihovu gustinu posle menopauze. Količina kalcijuma koju treba da unesete iznosi 1600-2000 miligrama dnevno. Najnovije studije ukazuju na blisku vezu između smanjene količine kalcijuma u krvi i preeklampsije - koja može da predstavlja ozbiljnu komplikaciju u višestrukoj trudnoći.

Nadoknada gvožđa

Da bi se prevenirala anemija (malokrvnost), koja je čest problem kod višestrukih trudnoća, neophodna je povećana nadoknada gvožđa. To je, možda, jedini zahtev koji se ne zadovoljava isključivo ishranom. Anemija je, inače, posledica neadekvatnog unošenja gvožđa - što rezultira lošim apetitom, izrazitim umorom majke i padom kiseonika koji dolazi do bebe.

Vaše telo će lakše da apsorbuje gvožđe ako ga ukomponujete u hranu bogatu vitaminom C. Takođe se dobro apsorbuje ako se uzima između obroka, a ne uz multivitaminske preparate. Generalno je lakše konzumirati hranu bogatu gvožđem nego uzimati saplemente (dodatke) koji mogu da izazovu konstipaciju (zatvor). U saplementima se takođe nalazi non-hem, manje iskoristljiv oblik gvožđa, koji se apsorbuje svega deset odsto. U svakom slučaju, najbolje je da poslušate savet vašeg doktora, što se tiče unosa ovog elementa.

Dovoljno tečnosti

Vodaje, takođe, veoma važna za razne funkcije organizma. Pri kraju blizanačke trudnoće, volumen vaše krvi će biti veći za 70-80 odsto. To je količina koju treba da obezbedite uzimajući dovoljno tečnosti i adekvatnu količinu proteina. Hidracija je ključna za povećanje krvnog volumena, što je izuzetno važno u prevenciji prevremenog porođaja. A obezbeđenje adekvatnog volumena krvi tokom prvog trimestra je najvažnije za ishranu beba.

Materica je mišić koji će na dehidraciju da reaguje kontrakcijom. Ako do toga dođe, treba popiti najmanje dve čaše vode ili soka i leći na stranu. Ovaj položaj će da poveća protok krvi kroz matericu, a potrebno je oko 30 minuta da bi se stanje normalizovalo.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica