Briga o detetu, nespavanje, potpuna posvećenost, dojenje, spremanje obroka, kuće- deluju kao godišnji odmor a ne težak posao, bez ikakvih beneficija, predaha. Urednica portala Parents, podelila je svoje iskustvo sa porodiljskog odsustva, i svim sa čim se suočavala.

“Često sam čula pritužbe prijateljica koje su postale majke da njihovi muževi koriste klasične fraze: „Zašto si umorna na porodiljskom odsustvu, ne radiš i po ceo dan si slobodna?“ Imala sam sreće: moj muž to nije rekao, ali njegove reči da svakog trenutka mogu da odem u krevet i dalje su delovale kao okidač na mene. Nije razumeo glavnu stvar: dete možda ne spava u trenutku kada ste strašno pospani, dete može da vas probudi čim počnete da tonete u san, a ponekad u snu morate da birate između odmora i kuvanje večere.

Sve ovo je propraćeno činjenicom da na porodiljskom odsustvu nisam imala nikakva primanja, a bila sam potpuno finansijski zavisna od muža. Shodno tome, nije bilo govora o bilo kakvoj dadilji ili vremenu za sebe. Morala sam pažljivo da razmislim o porodičnom budžetu, da sebi uskratim mnoga zadovoljstva poput odlaska u kozmetički salon ili sedenja u kafiću (zbog nedostatka novca, vremena i energije). I, naravno, savršeno razumem zašto žene žure da odu na posao i pronađu pomoćnika koji će u ovom trenutku čuvati dete. Imam mnogo razloga zašto je majčinstvo teže od rada u kancelariji.”

Nepravilan raspored

“Kada čovek radi u kancelariji, on ima strogo definisan raspored rada, na primer, od 9 do 18. Tačno u 18:05 može da isključi svoj radni računar i da ide kući. Naravno, ne uzimam u obzir slučajeve kada se na poslu praktikuje prekovremeni rad, ali kod mog muža je sve bilo striktno na vreme, a to što je bio mlad otac bio je dodatni razlog da ga ne zadrže na poslu. Moj majčinski„rad“ je trajao najmanje dva sata duže od mog muža. Ostala sam sama sa detetom čim je izašao iz kuće (imao je sat vremena da se vozi do kancelarije), a onda sam čekala do 19 časova iscrpljena, jedva čekajući da predam dete i legnem. Ali prvo smo morali da sačekamo da se moj muž presvuče i da večeramo.”

Obrok s nogu, a ne ručak

“U kancelariji uvek postoji određeno vreme za ručak - od 15 minuta do sat vremena, i u tom trenutku niko ne smeta osobi. Ako imate malo dete (ili nekoliko njih), možete zaboraviti na miran ručak. Ovo će svakako biti užina s nogu, jer dete u svakom trenutku može da poželi da se uvuče (ili otrči) u sobu i da se popne na mesta gde ne bi trebalo. Deca mlađa od 2-3 godine generalno treba posebno pažljivo pratiti. Stavljanje bebe u visoku stolicu i pričvršćivanje trakama nije opcija. Ovu funkciju dete doživljava kao ograničenje slobode i izaziva nasilan protest. A sin mog prijatelja je zapravo uspeo, vezan za stolicu, da ga jaše kao konja kroz celu kuhinju.”

Mnogo besmislenog rada

“U kancelariji postoji određena lista obaveza, a svaki zadatak ima svoju svrhu. Često možete proceniti obim posla i razviti plan kako biste efikasno ostvarili ono što ste nameravali da uradite. A kada vidite listu završenih zadataka, osećate se ponosnim ili srećnim što su oni završeni. Dok ste na porodiljskom odsustvu, mnoge stvari podsećaju na „sizifov trud“. Samo sklonite igračke i obrišete sto, a pola sata kasnije u kući je opet nered. Čišćenje u krug tokom dana može vas učiniti neverovatno umornim. U isto vreme, vaš muž, vraćajući se sa posla, neće primetiti rezultate vašeg rada i reći će: „Zašto nisi sređivala ceo dan?“ U nekom trenutku, većina majki prestane da odlaže igračke i jednostavno ih pomeri u uglove, a odlaže ih samo noću. Kakva je razlika ako oni oko vas i dalje samo primećuju nered?”

Totalni osećaj usamljenosti

 “Ne pate svi od ovoga, ali za mnoge nedostatak komunikacije na porodiljskom odsustvu bukvalno „ubija“. Nedostaje moralna podrška i jednostavna komunikacija, čini se da ste bukvalno odvojeni od stvarnosti. Naravno, vremenom nađete drugarice u dvorištu, parku, onlajn ćaskanje i tako dalje, ali ubrzo shvatite da ste užasno umorni od razgovora o istoj stvari, odnosno deci. Čini se kao da su druge oblasti života nedostupne.”

Nemogućnost da budete sami

Čudna je, ali vrlo stvarna kontradikcija u roditeljskom odsustvu. S jedne strane, majka malog deteta pati od nedostatka komunikacije, s druge strane, fizički nikada nije sama, čak ni pod tušem ili u toaletu. Dete je bukvalno prati, za petama joj je i ne dozvoljava privatnost. Štaviše, veoma je opasno ostaviti dete samo kada je naučilo da ustane i da se kreće samostalno. Morate ići u kupatilo kada dete spava, ili ga povesti sa sobom.

Ne radiš, ne moraš ni da spavaš

Dete ne dozvoljava majci da spava noću, a ovaj period kod svakog traje različito: za neke do šest meseci, za druge - sve tri godine. I ne uspevaju svi da odgovornost za noćno ljuljanje deteta prebace na svog muža. Moj je, na primer, uvek nagoveštavao da mora ujutru da ustane na posao. A ako ne radiš, kao da ne moraš da spavaš...

Nemam vremena ni da gledam seriju

Dok beba puno spava, možete pogledati čitavu listu TV serija, ali... u jednom trenutku ono odraste, a majka više nema vremena za razonodu. Ako osoba koja radi na putu do posla može uključiti svoju omiljenu muziku u automobilu ili gledati TV seriju dok se vozi u javnom prevozu, onda mlada majka nema vremena za ovo. Kada dete spava, ne želite da pravite buku, jedna opcija je da slušate nešto na slušalicama (ako ne zaspite, iscrpljeni, zajedno sa njim). Uveče, kada je moj muž kod kuće, predlaže da zajedno pogledamo novu epizodu. Ali čim sednete, posle 15 minuta dete treba hitno da jede, igra se i tako dalje. Iskreno, ne sećam se završetka nijedne epizode ​​koju sam gledala na porodiljskom odsustvu.

Vaš raspored je napravljen za „šefa“

Zamislite samo ovu noćnu moru: potpuno zavisite od svakodnevne rutine svog šefa, kao da ste mu lični asistent. Možete da jedete, radite, pravite pauze samo kada on to dozvoli. To se otprilike dešava sa detetom. Bez obzira koliko neko želi da odspava, ako je budan, onda san može biti katastrofalan. Ako dete nešto želi, ono to odmah traži, a biće potrebno dosta vremena da ga nauči da se samostalno služi. I takođe mu usadite strpljenje i razumevanje da mama ima lični prostor.

Nemate bolovanja ili slobodne dane

Ako imate malo dete, morate izdržati bolest na nogama. Nema veze što je visoka temperatura i vrtoglavica, niko nije otkazao brigu o bebi. Naučite da ignorišete čak i najneprijatnije simptome. Ovo može odigrati okrutnu šalu mladoj majci. Ako nema pomoćnike, može bukvalno da izgori .

Treba ponovo tražiti slobodno vreme

Na porodiljskom odsustvu ponovo se osećate kao tinejdžerka koja od majke traži slobodno za druženje sa drugaricom. Na kraju krajeva, ne možete ostaviti dete samo kod kuće! I što je najvažnije, ne uspevaju svi da objasne majci ili mužu zašto žele da se druže sami, bez deteta. Često se bebin otac, kojeg viđate samo uveče, pita kako se neko može umoriti od njega.

Vaš rad se ne ceni

Imala sam sreću da nisam naišla na izjave da je „majčin posao lak kao ljuštenje krušaka, vi ste žene rođene za ovo, to vam je u krvi“. Ali mnogi se suočavaju sa ovim mišljenjem ne samo od svojih partnera, već i od starijih žena. Iz nekog razloga, naše društvo često potcenjuje trud koji majke ulažu u podizanje dece. I to uprkos činjenici da je sada trend svesnog majčinstva, a svi psiholozi govore o tome koliko energije treba da date detetu da bi odraslo srećno. Zbog toga mnoge majke žure na posao. Često se u timu rad ceni više od kućnih poslova, a tu je i prava nagrada u vidu plate.

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111