Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"DOK SAM BILA NA PORODILjSKOM, UPALA SAM U ZAMKU SVIH ŽENA – NE PONAVLJAJTE MOJE GREŠKE": Priča preumorne mame

Autor Teodora Andrić

Kako je mama na porodiljskom odsustvu doživela emotivno sagorevanje - evo šta je želela da postigne, a sačekao je samo veći problem i umor!

 Priča mama na porodiljskom odsustvu o umoru. Izvor: Shutterstock

Porodiljsko odsustvo je predviđen period između rođenja bebe i povretka za posao, kada mama ne radi i posvećuje se odgajanju deteta. Međutim, neke mame, iako na porodiljskom, odlučuju se da rade honorarno ili od kuće, a jedna od njih je baš to želela - sve dok nije došlo do "sagorevanja", odnosno "burn-out" sindroma.

"Kada se spremate da postanete majka, niko vas ne upozorava na poteškoće sa kojima ćete se suočiti. Većina ljudi pominje neprospavane noći. Nisam ih imala dovoljno, moja ćerka je uvek dobro spavala. Iako sam morala da se mučim sa dojenjem - mleka je bilo malo, dete je prvih mesec dana vrištalo od gladi, a suprug i ja nismo razumeli šta se dešava.

Ali moja glavna poteškoća nije bila ovo, već činjenica da sam kombinovala majčinstvo sa poslom na pola radnog vremena. Moje porodiljsko odsustvo je trajalo tačno dve nedelje. Posle toga sam počela da nosim posao kući - honorarno, za malo novca, ali i meni je bio potreban. Kao što je rođak mog muža rekao: "Zašto ne zaradite lep dinar dok sedite kod kuće?!" Na kraju krajeva, očigledno je da je nemoguće u potpunosti raditi sa bebom u naručju. Kao rezultat toga, stavila sam ćerku u krevet u devet uveče i sela da radim. Iako sam najviše od svega želela da ležim sat vremena u apsolutnoj tišini na sofi, a zatim da zaspim bez presvlačenja.

Šta je sa mužem? Moj muž je takođe radio i uveče je došao kući umoran. Ali za muškarce, šta god da se kaže, lakše je. Nemaju bebeokačene na grudima. On je radio, a ja sam se trudila sa našim detetom. Sećam se i kako sam u šetnji, na putu kući, imala potrebu da odem do prodavnice po namirnice, pa da kuvam još nešto. Kao rezultat toga, svaki dan se ponavljala slika: imam ćerku ispod ruke, a drugom slobodnom rukom mešam testeninu ili supu. Gutala sam hranu bez osećaja ukusa, redovno pečeći jezik. Brzo sam izgubila težinu pod stresom - iskreno saosećam sa ženama koje su prinuđene na dijetu nakon porođaja. Primorani su jer sada nije moderno biti debeo. Da li i dalje vide slike vitkih majki u lepoj odeći na društvenim mrežama? Svaka smatra svojom dužnošću da prijavi da je izašla iz porodilišta u farmerkama "pre trudnoće".

Dete sada ima godinu i po. Tražim posao, najviše sanjam da uđem u kancelariju. Po mogućnosti 24 sata dnevno! Da ne morate nikoga da hranite, presvlačite, perete, spremate se za šetnju, usput svraćate u prodavnicu, pa kuvate, radite... Poseban izazov je pronaći posao sa detetom. Uopšteno govoreći, nemaju pravo da pitaju za decu, ali ćerka se obično ističe glasno Zoom intervjua.

Nedavno sam čula neke dobre savete od psihologa. Kaže: ako imaš dete, treba da provedeš sat, ili još bolje dva, svaki dan sam sa sobom. Odnosno, bebu ostavljate kod muža, majke, komšinice i odlazite od kuće. Ne u prodavnicu, ne u banku, ne da obavljam poslove, već samo da prošetam, odmorim, sedim u kafiću, zureći u zid. Proverila sam - radi, postaje lakše! Ali sutradan je sve isto.

Znate, dugo mi je omiljeni film bio "Moskva suzama ne veruje", gde je glavna junakinja rodila dete, radila u fabrici, studirala noću, a zatim postala direktorka fabrike. Sada shvatam da takve slike pred našim očima samo štete ženama, terajući nas da mislimo da se sve može učiniti na vreme! Da je podizanje deteta i učenje, rad, stvaranje karijere realno! Zapravo ne, nemojte upasti u ovu zamku! Žene sa impresivnim karijerama i troje dece imaju dadilju, dobro organizovan život i visoku platu.

Da biste bili efikasni na poslu, morate se odmoriti i obnoviti resurse. Osoba koja se ne naspava i iscrpljena svakodnevnim životom ne može biti korisna, ne može dobro zaraditi - nema energije za to! A sagorevanje je odmah iza ugla , a mi žene smo tome posebno podložne.

Sanjam da će moj muž i ćerka otići negde na par dana! A ja ću se buditi u tišini, piti toplu kafu, hvatati zrake sunca na prozoru i raditi! Ovo su snovi i misli žene koja je preživela porodiljsko odsustvo na kojem je bila zaposlena."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:30
Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke
Izvor: Instagram/candykenny2
Izvor: Instagram/candykenny2

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica