Na našem Instagram profilu ste ovog ponedeljka imali priliku da postavite pitanja stomatologu Nataši Pejčić, a ona je vrlo rado odgovorila na njih.

Nataša je izabrala nekoliko različitih pitanja na koja je vrlo koncizno odgovorila i sigurni smo, dosta pomogla svima.

1. Dete mi je dobilo karijes sa 22 meseca na gornjim jedinicama, šta da radim?

Karijes na prednjim zubima u navedenom uzrastu predstavlja posebnu formu karijesa koja se naziva cirkularni karijes. To je specifična forma karijesa, javlja se u ranom detinjstvu i zbog svih specifinosti nastanka, i terapije važno je da dete odvede na pregled kod dečijeg stomatologa koji će otkriti koji su to faktori rizika koji su doveli do nastanka ovog oboljenja kod vašeg deteta i sprovesti odgovarajuću terapiju.

2. Dete ima veliki razmak između gornjih jedinica i primećujem da mu između raste zub ukoso, da li će to predstavljati problem za izbijanje stalnih zuba?

Zavisi od uzrasta deteta kao i od niza ostalih fakotra. U mlečnoj denticiji se često javlja razmak između zuba, da bi se omogućio smeštaj svih zuba stalne denticije kasnije. Dete bi trebalo da pregleda stomatolog, da bi se utvrdilo da li je potrebna ortodontska terapija.

3. Šta može sve da izazove karijes kod mlečnih zubića?

Ishrana bogata šećerima, koja je česta, neuobročena, zaslađeni napici, koji se često piju na flašicu kao i neodržavanje pravilne oralne higijene su vodeći fakori rizika za nastanak karijesa na mlečnim zubima.

Dete, sok
Shutterstock Devojčica pije sok

4. Zbog čega zubi u trudnoći lakše pucaju i da li to može nekako da se spreči?

Tokom trudnoće se u organizmu žene dešavaju brojne hormonske promene, takođe kod pojedinih trudnica dolazi do čestog povraćanja, pojedine tokom tog perioda i zanemaruju svoju oralnu higijenu, to sve može uticati na narušavanje oralnog zdravlja tokom trudnoće.

Pravilna i redovna oralna higijena, uobročena ishrana kao i redovne kontrole kod stomatologa u toku trudnoće su ključ za održavanja zdravlja usta i zuba tokom perioda trudnoće.

5. Da li je problem da dete nasilno rasklima zub pre nego što drugi izbije, da li to može da ostavi posledice na stalno formiranje zuba?

Zavisi usled čega je došlo do tog nasilnog rasklaćenja zuba, ukoliko je posledica neke povrede, svakako bi se trebao uraditi pregled i eventualno radiografisanje da bi dobili uvid i detalje o potpornom tkivu zuba. Ukoliko je zub u fiziološkoj smeni i čeka se nicanje novog zuba, onda se čeka smena zuba i ne bi očekivali neke posledice, ali svakao bi trebalo utvrditi usled čega je došlo do tog nasilnog rasklaćenja.

Nataša Pejčić, stomatolog
Foto: Dr Nataša Pejčić, stomatolog Nataša Pejčić, stomatolog

(Yumama/Nataša Pejčić)