Realnost je da se tokom trudnoće mnoge žene suočavanju sa izrazitim pogoršanjem oralnog zdravlja. Mnoge žene koje do tada nisu imale neke tegobe u periodu trudnoće mogu ih osetiti, a isto tako može doći do pogoršanja već postojećih tegoba sa zdravljem usta i zuba. Uzročno-posledično, ova činjenica dovodi do toga da se upravo stanje trudnoće dovodi u vezu sa pogoršanjem oralnog zdravlja. Međutim ovo je još jedna od brojnih zabluda.

Samo stanje trudnoće nije povezano sa pogoršanjem stanja zdravlja usta i zuba. Šta se zapravo dešava?

Tokom perioda trudnoće u organizmu žene dešavaju se brojne promene, one ne zaobilaze ni usnu duplju. Dolazi do naglih hormonalnih promena, povećanja nivoa estrogena i progesterona, a nivo ovih hormona može utičati na stanje desni kod žena. Desni su mnogo podložnije krvarenju, te im je potrebna adekvatna nega i zaštita. Početno krvarenje desni je prvi znak upale desni i veoma je važno preduzeti sve potrebne mere da bi se zaustavilo dalje napredovanje.

Ono u čemu se često greši jeste da se ovaj simptom često zanemaruje ili to krvarenje plaši trudnice, pa izbegavaju održavanje osnovne higijene, čak i pranje zuba. Ovo je potpuno pogrešno, stvara se jedan začaran krug, čime dolazi do daljeg napredovanja bolesti potpornog aparata zuba.

Ukoliko je oralna higijena bila loša i pre trudnoće, tokom ovog osetljivog perioda štetni efekti loše oralne higijene ispoljavaju se mnogo lakše. Redovnim pranjem zuba, upotrebom pomoćnih sredstava za održanje oralne higijene, kao što su zubni konac i interdentalne četkice, stomatološkim kontrolama i profilaktičkim merama koje će stomatolog preuzeti, zdravlje desni se može očuvati tokom perioda trudnoće.

Trudnica, zubi, zubar
Shutterstock Trudnica sa bolom u zubima

Oralno zdravlje žene u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu majku, tako i za buduću bebu. Danas se zna da brojne bakterije iz usne duplje ulaze u krvotok majke i mogu negativno uticati na plod, čak dovesti i do prevremenog porođaja. I kada se beba rodi važno je da mama ima sanirano stanje zuba i usta, da održava redovno oralnu higijenu, jer će na taj načni svesti na mimimum broj bakterija u ustima.

Beba se rađa sa sterilnom usnom dupljom, najveći broj bakterija dobija uglavnom od majke, jer je sa njom u najčešćem i najprisnijem kontaktu. Ova činjenica treba biti dodatni motiv za majku da održava svoje zube i usta zdravim. Tako da i pre nego što se beba rodi treba misliti o njenom zdravlju.

Budućim mamama koje planiraju trudnoću savetuje se da posete stomatologa, da obave pregled i saniraju svoje usta i zube. Kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mere, sprovedene od strane stomatologa, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga, individualni saveti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

(Yumama/stomatolog Nataša Pejčić)