Održavanje oralne higijene je od velikog značaja za trudnice jer pod dejstvom hormona lako može da dođe do zdravstvenih problema sa zubima. Ukoliko primetite neke stomatološke promene u trudnoći, na pregled treba da odete odmah, a ne da čekate da se porodite pa da onda rešavate probleme jer to može da se odrazi i na vašu bebu.

Ukoliko ste trudni, trebalo bi da odete bar na jedan sistematski pregled koji se preporučuje u drugom trimestru. Ali ono što većina budućih mama ne zna, a veoma je važno, jeste da državne stomatološke ustanove pružaju besplatnu zdravstvenu zaštitu za trudnice i porodilje.

Kako do besplatnog zubara u trudnoći?

Sve što vam je potrebno jeste da imeta:

  • Potvrdu o trudnoći koju vam izdaje ginekolog.
  • Zdravstvenu knjižicu.

Kada poželite da odete kod stomatologa, potrebno je da zakažete pregled, a sve intervencije koje budete radili tokom trudnoće, potpuno su besplatne.

Trudnica, zubi, zubar
Shutterstock Trudnica sa bolom u zubima

Kako do besplatnog zubara posle porođaja?

Veliki broj trudnica zna da ima pravo na besplatnog zubara, ali misli da se sa porođajem o pravo gubi. Nije tako, besplatne stomatološke usluge imaju i sve porodilje u prvih godinu dana posle porođaja.

Tako da, ako ste lečenje zuba započeli tokom trudnoće, možete nastaviti posle porođaja. A i ako niste započeli lečenje, bilo bi odlično da prekontrolišete zube i nakon porođaja jer hormoni mogu da imaju veliki uticaj na njihovo zdravlje.

Evo šta vam je potrebno:

  • Otpusna lista iz porodilišta.
  • Zdravstvena knjižica.

(Yumama)