Roditelje često zanima da li dete treba da nosi protezu i kada je idealno vreme da se isprave nepravilnosti na zubima. Pravilan raspored zuba i odnos vilica, je važan i to ne samo estetski važan, već omogućava i lakše održavanje higijene i time očuvanje zdravlja zuba i desni. Ortodontske nepravilnosti ukoliko postoje mogu da dovedu do niza drugih problema: u govoru, žvakanju, smanjuju mogućnost da se zubi čiste na odgovarajući način, loše utiču na zdravlje desni, rast vilice, kao i izgled. Stomatolog Nataša Pejčić za Yumamu odgovorila je na sva najvažnije pitanja o dečijoj protezi.

Nepravilno postavljeni zubi i vilica su veoma rasprostranjena oralna oboljenja. Najpodložnija su deca kod koje postoji nasledna predispozicija, ali i loše navike mogu značajno uticati na razvoj ovih nepravilnosti. Jedna od najčešćih loših navika je sisanje palca, prsta, zatim disanje na usta, sisanje predmeta, tiskanje jezika na zube, dugotrajna upotreba cucle.

Roditelji ili staratelji bi trebalo da rade na tome da odviknu decu od loših navika ako postoje, da bi se zubi pravilo razvili. Takođe, važno je žvakanje čvrste hrane za pravilan razvoj zuba i vilica. Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti vilica i zuba. Ortodontska terapija se sprovodi pomoću ortodontskih aparata. To su posebno i specifično planirana pomagala pomoću kojih se ispravljaju nepravilnosti vilica i zuba.

proteza.jpg
Shutterstock Dečija proteza

Koje sve proteze postoje, kada se stavljaju i koliko dugo

Ispravljanje zuba se može vršti mobilnim protezama, fiksnim protezama ili folijama. Pravo vreme da se krene sa ortodontskom terapijom je kada stomatolog proceni, u zavisnosti od vrste nepravilnosti. Dok su mobilne proteze uglavnom rezervisane za mlađu decu, sa mešovitom denticijom, i postavljaju se uglavnom u periodu oko 7.-9. godine, fiksna proteza se uglavnom postavlja u nešto kasnijem uzrastu, kada se završi smena zuba, nakon nicanja sedmica, uglavnom nakon 12.-13. godine.

Starosna granica za terapiju fiksnom protezom, ukoliko za to postoje indikacije, praktično ne postoji. Zubi se mogu isparavljati i u kasnijem životnom dobu. Fiksni aparati se uglavnom nose godinu i po do dve, dužinu trajanja terapije procenjuje ortodont. Tokom trajanja tretmana roditelji dovode dete na redovne kontrole i podešavanje aparata, u dinamici koju određuje ortodont, najčešće jednom mesečno.
Važno je da se roditelji i dete dobro obuče o održavanju oralne higijene, tokom terapije, kako bi higijena usta i zuba bila adekvatna, da se hrana i naslage ne bi zadržavale na bravicama fiksnog aparata.

zubar.jpg
Shutterstock Dečiji stomatolog

Najbolje bi bilo da se ortodontske nepravilnosti uoče na vreme, na redovnom stomatološkom pregledu, jer dok traje rast i razvoj vilica može se delovati i preventivno i terapijski mnogo efikasnije. Međutim i kasnije tokom života se može delovati terapijski i položaj zuba i razvoj vilica pravilno usmeriti. Danas je sve više odraslih pacijenata koji su uspešno rešili svoje ortodonske nepravilnosti fiksnim protezama ili ukoliko je to indikovano terapijom folijama.

Ispravljanje zuba folijama podrazumeva koršćenje serije providnih folija, koje se nose preko zuba. Folije se menjaju na otprilike mesec dana. Mogu se nositi noću i tokom dana. Međutim neke ozbiljnije i teže ortodontske nepravilnosti još uvek nije moguće rešiti ovom metodom.

Da bi se postavila proteza potrebno je da zubi budu zdrvi, a oni koji nisu da se izleče pre postavljanja proteze. Nekada je neophodno pre započinjanja ortodontske terapije izvaditi zube indikovane za to. Nekada su se deca stidila da nose protezu i bilo im je veoma teško da je prihvate, danas su trendovi malo drugačiji i može se reći da fiksne proteze postaju veoma popularne među tinejđzerima. Velika mogućnost izbora materijala, boja umnogome doprinosi lakšem prihvatanju proteza od strane dece.

(Yumama/ Nataša Pejčić)