Strah od stomatologa, odnosno stomatoloških intervencija javlja se kod velikog broja ljudi, neovisno od pola, godina, socijalnog statusa. Veoma je uobičajen kod dece, ali i čest među odraslim osobama, kaže za YUmamu stomatolog Nataša Pejčić.

Često roditelji pokušavaju da ohrabre decu pre posete stomatologu, a da se i oni sami pri tome boje odlaska zubaru, i izbegavaju i odlažu svoj odlazak. Imajući u vidu činjenicu da deca zapravo oponašaju roditelje, jasno je da time roditelji daju veoma negativan primer i uvlače i sebe i decu uzačarani krug. Zato je važno da roditelji u tom slučaju krenu od sebe i prvo otklone svoje strahove.

Strah od stomatoloških intervencija, pacijente uvodi u začarani krug, jer onda odlažu odlazak kod stomatologa. Odlaganjem intervencija dovodi do narušavanja oralnog zdravlja, usložnjava se neophodan stomatološki zahvat i uvećava problem.

Istraživanja su pokazala da preko 50% osoba koje imaju strah od stomatologa, imala su neprijatna iskustva u dečijem dobu. Svako negativno iskustvo proživljeno u stomatološkoj ordinaciji može biti okidač za neprijatne osećaje i strah od budućih poseta stomatologu. Osim sopstvenih neprijatnih iskustava, negativne priče drugih ljudi takođe mogu da izazovu osećaj straha. Kod dece su ove priče veoma česte, jer oni često žele da impresioniraju drugare, pa preuveličavaju svoje događaje i prezentuju ih drugačijim nego što jesu. To dalje kod dece koja nisu imala stomatološka iskustva može pokrenuti nekritične strahove. Kod dece koja su posetila stomatologa veoma rano, do prve godine i koja su naviknuta na stomatološke posete kao na normalnu i rutinsku stvar, ove priče ne mogu imati veliki uticaj i kod ove dece najčešće nije prisutan strah što se odražava i na period odraslog doba.

Osim dece, neistinitim pričama prijatelja, rodbine i bližnjih o negativnim iskustvima, mogu poverovati i odrasli. Odrasli teže sebi priznaju da veruju u tako nešto, što kod njih ovakvu situaciju čini još težom. Zbog toga odrasli odlažu posete stomatologu, pa kada ipak budu primorani da dođu, već imaju narušeno oralno zdravlje, što strah od stomatologa može samo povećati. Strah može izazvati i sam stomatolog svojim neadekvatnim pristupom prema pacijentu i odbojnim stavom prema njegovim izjavama vezanima za osećaj neprijatnosti i bola. Ukoliko pacijent oseti da ga stomatolog ne sluša i ne reaguje na njegove osećaje, osetiće se ugroženim i uplašenim, što dovodi do gubitka poverenja u stomatologa, što dalje samo pojačava strah. Osobe koje se psihički i emocionalno osećaju loše, a uz to su i imale negativna prethodna stomatološka iskustva mogu imati veoma izražen strah od stomatologa.

Kako sprečiti strah od stomatologa?

S obzirom na to da su loša prethodna iskustva najčešći razlog straha od stomatologa, za umanjenje straha potrebno je pronaći stomatologa u koga možete imati poverenja. Stomatolog treba da ima razumevanja za pacijentov osećaj nelagode i straha, bilo se radi o odrasloj osobi ili detetu. Neophodno je da stomatolog ima dovoljno vremena za rad sa pacijentom sa intenzivni strahom, kao i da bude dovoljno edukovan za rad sa takvim pacijentima. Nekada je pacijentu neophodno unapred detaljno opisati planiranu proceduru lečenja, kako bi se on mogao unapred detaljno psihički pripremiti za predstojeću stomatološku intervenciju.

Savremena stomatologija podrazumeva bezbolan rad, što dovodi da se pacijenti umnogome osećaju komfornije i opuštenije. Savetuje se da se ne treba slepo verovati u tuđa iskustva, i na osnovu toga stvarati predrsude, pogrešna uverenja su osnov bezrazložnog straha. Pre svake intervencije, savetuje se da se obatitite stomatologu i dobijete adekvatne informacije o samom zahvatu, njegovom trajanju, načinu na koji se izvodi, periodu oporavka, kako bi bili adekvatno pripremljeni, što može bitno umanjiti strah.

Izvor: Yumama