Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti stomatologa: Kako deci olakšati nicanje zuba

Nicanje prvih zuba kod beba prate brojni simptomi, koji mogu uznemiriti bebu, a samim tim i roditelje. Kako olakšati bebi ovaj nezgodni period?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izbijanje prvih zuba kod beba često je praćeno povećanim lučenjem pljuvačke, otečenom i osetljivom gingivom, opštom uznemirenošću deteta i poremećajem spavanja.Ukoliko dete dobije povišenu temperaturu u periodu kada niču mlečni zubi, neophodno je dete ipak odvesti pedijatru koji će utvrditi tačan razlog pojave povišene telesne temperature.

Najnovija naučna istraživanja ukazuju na to da nicanje zuba nije uvek praćeno povišenom telesnom temperaturom, što su mnogi roditelji, pedijatri i dečiji stomatolozi dovodili u vezu. 

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata, koji imaju namenu da deci olakšaju simptome koji prate nicanje zuba. Oni se uglavniom dele na dve grupe - one koji sadrže lokalne anestetike i one na bazi bilja, naravno ima i onih sa kombinacijama ovih sastojaka. Ukoliko je nicanje zuba veoma bolno, naravno da najviše pomažu oni koji sadrže anestetike, ali treba biti veoma obazriv sa njihovom primenom. Deca sve te gelove odmah gutaju i samim tim smanjuju njihovu efektivnu resorpciju i kada ih roditelji primenjuju nekontrolisano mogu izazvati neželjene reakcije.

Povezane vesti

Takođe, hijaluron je sve popularniji, te se i on često dodaje u ove preparate za decu. Ono što zapravo najviše olakšava tegobe je mehaničko masiranje bebinih otečenih desni. Primenom glodalica možete pomoći uznemirenoj bebi. Efikasne su i one koje se hlade i na taj način olakšavaju simptome. Nežna masaža bebinh desni gazicom od strane roditelja takođe ublažava ove simptome.

Vreme nicanja mlečnih zuba je idividualno (razlikuje se od deteta do deteta). Tako da dete ne treba upoređivati sa decom njegovog uzrasta i ne treba se brinuti usled eventualnih odstupanja. Preranom pojavom mlečnih zuba se smatra kada oni niču pre trećeg meseca, a kada se prvi zub pojavi nakon prvog rođendana smatra se da je to zakasnelo izbijanje zuba. 

Prvi zub koji se pojavljuje kod beba je donji centralni sekutić, i on se obično javlja oko šestog meseca, kod najvećeg broja dece. Nakon nekoliko meseci se javljaju i gornji sekutići, kao i bočni donji i gornji sekutići (oko osmog meseca). Zubi koji sledeći izbijaju su mlečni molari, javljaju se u periodu od desetog do četrnestog meseca i oni ne rastu odmah pored sekutića, nego ostavljaju prostor za očnjake koji se javljaju u uzrastu od 14. do 20. meseci. Drugi mlečni molari se javljaju u periodu od 24. do 30. meseca. Time se završava period nicanja mlečnih zuba. Veoma je važno održavanje higijene i briga o mlečnim zubima. Ukoliko ipak dodje do kvara na mlečnim zubima, veoma je važno da se i oni popravljaju kao i stalni. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica