Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da 'svrtim' dete da sedi na stolici: Vežbe za sazrevanje pokreta

Ukoliko je sedmogodišnje dete i dalje impuslivno, odnosno, "nestrpljivo", "brzopleto" i ima stalnu potrebu da se kreće, potrebno je raditi vežbe za sazrevanje pokreta – pre svega vežbe za ujednačavanje tonusa i kontrolu pokreta, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Da bismo izveli pokret, neophodno je da ceo organizam funkcioniše kao uhodan mehanizam. On može biti podstaknut nekom čulnom draži iz spoljašnjeg sveta ili iz našeg organizma (tada govorimo o senzomotorici) ili nekom idejom i mišlju (tada govorimo o psihomotorici). Bez obzira šta ga je podstaklo, on ima svoj razvojni put.

Potrebno je da se informacija o pokretu obradi u mozgu, da se stvori plan, osmisli njihov redosled pokreta (ako je složen od više prostih), a to podrazumeva aktivaciju i saradnju više različitih delova mozga i izdavanje naredbe ili slanje impulsa da se on izvede. Impuls za pokret bi trebalo da stigne samo do određene grupe mišića koji se zatim skupljaju i produžavaju i na taj način ostvaruju pokret. 

Povezane vesti

Pokret kao sredstvo ostvarivanja komunikacije ili sredstvo za upoznavanje sebe i sveta sazreva od ranog uzrasta kada je neodmeren, impulsivan, slabije kontrolisan i rasut do usmerenog, svrsishodnog i odmerenog. Ipak, često se desi da nije tako. 

Kada je dete impulsivno?

Impulsivnost podrazumeva da dete ima stalnu potrebu da izvodi pokret ili da se kreće. 

Impulsivnost se može javiti i u sklopu hiperaktivnosti zajedno sa problemima pažnje i lošim uspehom u učenju kod školske dece.Takvo ponašanje ćemo okarakterisati kao "nestrpljivo" ili "brzopleto", što su više emotivne oznake, a zapravo se radi o nezreloj psihomotorici. Impulsivan pokret je karakterističan za decu mlađeg uzrasta, a sazrevanjem dete upoznaje svoje telo i uči da vlada njime, a suvišni pokreti se eliminišu. 

Povezanost impulsivnosti sa učenjem 

Kada je dete malo, a prisutna je impulsivnost, kratko će se zadržavati u aktivnosti ili će je često prekidati, a samim tim će mu biti teže da održi pažnju na materijalu, pa će efekti učenja biti manji. 

Povezane vesti

Školsko dete kod koga je prisutna impulsivnost će teško moći da se "svrti" na stolici, stalno će želeti da drži nešto u ruci, klatiće se na stolici ili će udarati nogom ispod stola, smejaće se bez očiglednog razloga. Sve navedene aktivnosti će mu odvraćati pažnju od zadatka i učenje će ponovo biti neuspešno. Impulsivno dete teško prati i ostaje u usmerenoj aktivnosti. Ono mora u kraćim vremenskim intervalima da se motorno isprazni – da napravi neki pokret koji obuhvata više grupa mišića. Takvom detetu treba dozvoliti da češće pravi kratke pauze kako bi moglo bolje da isprati zadatak. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica