Gotovo je nemoguće uvek izbeći svađe pred decom. Kada "adrenalin proradi" ne gledate ko je u blizini. Ipak, kočnica mora da postoji, posebno kada su deca svedoci. 

Da li treba odglumiti dobre odnose?

Na svađe među roditeljima su posebno osetljiva deca, bilo da su bebe ili adolescenti. Oni to prihvataju mnogo teže nego što možemo da zamislimo. Nećete ih zaštititi ako pokušate da odglumite da je sve u redu, osetiće vaše emocije. Shvatiće da ih lažete. 

Kako svađe roditelja utiču na decu?

Sa druge strane, česte otvorene svađe sa grubim rečima, čak i fizičkim obračunavanjem su veliki stres i mogu ostaviti trajne posledice na decu. Nikako ih ne uvlačite u porodične svađe. Čak i kada nisu umešani i krivi, umeju da okrive sebe i da misle da su oni uzrok problema i svađa, da bi bilo bolje "da ih nema"!

U savetodavnom radu sa učenicima, saznajemo koliko ih čak i sitne razmirice među roditeljima povređuju. Često i generalizuju da su svi ljudi takvi, da i njih čekaju takve veze i odnosi. Tako povređena deca prenose unutrašnju napetost na odnose u školi, ispoljavaju potisnutu agresiju na vršnjake, pokazuju slabije rezultate u učenju, neki možda reaguju povlačenjem, gubitkom interesovanja za bilo kakve aktivnosti

Kako da se ponašate kada nešto u porodici nije u redu?

Uvek izrazite svoje mišljenje, ali tako da ne okrivljujete osobu, već ponašanje koje vam smeta. Izbegnite psovke, uvrede, pretnje. Pokušajte da ostanete smireni, snizite "temperaturu" razgovora. Govorite o svojim osećanjima. Energiju usmerite na rešavanje problema, ali tako da uvek saslušate i drugu stranu. Ćutanje je loša taktika, može još više da isprovocira sagovornika. "Treće lice" je potpuno nepoželjno, osim ako to nije stručno lice, koje je jednako udaljeno od oba učesnika svađe. 

Osnovno pravilo ostaje da se borimo sa problemom, a ne sa čovekom