Svedoci smo pandemije, pogodila je sve, ušla je u sve društvene pore. U situaciji kada ne može da promeni spoljašnju okolnost, čoveku jedino preostaje da se on menja. 

Deca su izuzetno osetljiva na strahove roditelja, brige, stres i traume u porodici. Iako mislimo da su deca mala i da ne razumeju, oni osećaju sve naše brige.

Nemojte lagati decu, ali i paniku ostavite po strani.

Odrasli se često ponašaju nezrelo, psuju, prete, prepričavaju po bezbroj puta neki trač ili vest, potpuno zanemarujući prisustvo dece. Deca nisu imuna na svakodnevna dešavanja.

Razgovarajte sa decom o merama zaštite i mogućim posledicama bolesti.

Potražite informacije o koronavirusu i načinima prevencije i izlečenja.Razgovarajte o značaju vođenja lične higijene, o pravilnom pranju ruku, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, nakon igre napolju. Istaknite da je najvažnije da ojačamo organizam i imunitet u borbi protiv bilo koje bolesti. 

Zdrava ishrana, što više fizičkih aktivnosti u prirodi. Objasnite im da trenutno moramo, kako bismo se zaštitili, da promenimo način života. Ukažite im na značaj štetnosti zajedničkog korišćenja flašica za vodu/sokove, pribora za jelo...Smanjiti druženje u zatvorenim prostorijama. 

Naoružajte se strpljenjem, dozvolite deci da vas pitaju sve što žele.

Pokušajte da ne paničite u razgovoru sa drugima, pred njima. Pokažite detetu kako se osećate, nemojte "lažirati" osećanja jer deca odlično razumeju neverbalne poruke koje su u suprotnosti sa onim što pričate, možete ih samo na taj način zbuniti i učiniti nesigurnim.

Nemojte ih pretrpati informacijama koje neće razumeti.

Nema svrhe ubeđivati dete da se ne plaši uopšte, kada je situacija takva da daje razloga za strah, ipak taj strah treba umanjiti i pobediti. Bitno je da prepoznate strah i nesigurnost i odgovorite na dečja pitanja u skladu sa uzrastom deteta, bilo kroz igru, priču, crtanje ili razgovor. 

Zajedno osmislite aktivnost kojom ćete lepo da provedete vikend.