"Ja te nisam tako učila, to si video od oca"

Koliko često čujemo ovu rečenicu u školi, komšiluku, na ulici, kod rođaka? Nedavno mi je jedna učenica ispričala kako je na njeno vaspitanje uticala samo majka, a otac vrlo slabo. Kaže da je svemu naučila majka, ona joj je uvek pričala šta je dobro, a šta nije. Divno, onda sam je zamolila da mi opiše sebe.

I onda kreće: "Prava sam maza, kao moj tata, nikada ne odustajem, to sam videla od oca, volim da jedem rukama kao i moj tata, mamu je uvek sramota kada to radimo". Učenica se onda nasmejala i rekla: "Dobro, i tata me je nečemu naučio".

Sada vas pitam, dragi moji roditelji, da li vaspitavamo samo verbalno kada pričamo šta je ispravno, a šta je pogrešno? Mama je ćerki divno objasnila da je nekulturno jesti rukama, ali je ona učila gledajući tatu kako to "slatko" radi.

Ako želite da naučite nečemu vašu decu, pustite ih da vas posmatraju.

Mama koja kritikuje dete jer ne poštuje učiteljicu, a sa komšinicom na kafi se fino složila kako je učiteljica plitka i prosta, ne može baš da očekuje i neko poštovanje od strane deteta prema učiteljici.

Roditelji često zaborave da su deca prisutna, da nas slušaju kada mislimo da ne slušaju, da nas gledaju, kada mislimo da ne gledaju, da uče kada mislimo da ne uče.