Porodica je oduvek bila i nezaobilazno ostaje sredina za zdrav razvoj dece. U njoj deca stiču prva saznanja, socijalizuju se, razvijaju vrednosni sitem, prihvataju prva pravila ponašanja i moralne norme. Ona je najznačajniji činilac u razvoju ličnosti deteta. 

Tokom prošlog veka porodica je doživela ozbiljne promene, menja se pre svega sistem vrednosti. 

Odrasli su "rastrgnuti" između potrebe za profesionalnim napredovanjem i roditeljskim obavezama. Ekonomski status određuje povoljan trenutak za odluku o roditeljstvu, o broju dece. Usled sve veće želje za poslovnim uspehom ili za ekonomskom stabilnošću, i očevi i majke postaju prezaposleni. Često prezauzeti roditelji nalaze opravdanje za svoje propuste u vaspitanju dece u prezaposlenosti. Deca ostaju prepuštena sama sebi. U nadoknadi za izgubljeno vreme, nude detetu nagradu, poklone ili ispunjavanje bilo kakvih nepotrebnih želja. 

Vreme koje roditelj provede sa detetom je dragoceno, neprocenljivo, ALI NE BILO KAKVO VREME, VEĆ KVALITETNO. 

Sat kvalitetno provedenog vremena sa detetom pre odlaska u krevet može da ima veći značaj nego 12 sati u istoj prostoriji i gledanje televizije.

Saveti za zaposlene mame

Sigurna sam da svaki zaposleni roditelj ima sat vremena za svoje dete. Pustite dete da bira aktivnost, budite na podu, jednaki, pričajte sa njim, igrajte igru uloga (budite vi dete, a ono roditelj), pitajte ga šta mu je ulepšalo dan, a šta je bilo loše u danu. Prema brojnim istraživanjima, zaposlenost roditelja, posebno majke sama po sebi ne deluje kao negativan faktor, naprotiv, pozitivan stav prema životu, njeno osećanje samopoštovanja, deluju pozitivno i na decu. Tako da, i kada dođete umorni i iscrpljeni s posla, neka vam "sat vremena sa decom na podu" bude terapija i rasterećenje. 

Saveti za majke domaćice

Majke domaćice, nemojte da "sklanjate" decu od svakodnevnih obaveza, uključite ih u većinu aktivnosti, čak i onu najmanju decu. Možete zajedno da brišete prašinu, ako spremate ručak dajte im neko povrće ili deo testa da mese, dajte im da pakuju veš, da sređuju dvorište. Oni će to shvatiti kao igru, naučiće nešto o značaju rada i steći će odnos prema obavezama, a što je najznačajnije, provešće kvalitetno vreme sa vama. 

Ne čekajte vikend ili da odete na odmor, more, pa da se posvetite svojoj deci, čak i najobičniji dan možete pretvoriti u prelepo iskustvo za svoju porodicu.