Samopouzdanje je jako važno za decu jer može da utiče na njihov život u svim aspektima. Dobra vest je da postoji jedna reč koja može da pomogne mališanima da imaju više samopouzdanja, a u pitanju je reč – vežba.

Kada žele da podstaknu osećaj samopouzdanja kod dece, roditelji im često govore da moraju nešto da probaju, ali mnogo je bolje koristiti reč vežba, a evo i zašto. Reč pokušaj upućuje na neuspeh ili u najmanju ruku, na sumnju da će dete u nečemu uspeti. Od malih nogu deca slušaju da moraju da probaju ovo i ono, moraju da probaju nešto iznova. Takođe, psiholozi kažu da reč "pokušaj" u deci budi pitanje šta će se desiti, a ne usađuje im jasnu nameru da u nečemu uspeju, piše Yourtango.

Kada malo razmislite, i sami ste ko zna koliko puta čuli nekoga da kaže da je iznova i iznova nešto pokušavao i nije uspeo. Ili, da će pokušati da nađe vremena da dođe kod vas, pa se nikada nije pojavio?

Stručnjaci ističu da nam podsvest govori da je pokušaj reč koju koristimo kada ne očekujemo uspeh ili ne želimo nešto da uradimo. S druge strane, reč vežba ukazuje na poboljšanje i uspeh jer nas vežba u svemu uvek čini boljima.

Svako ko je dobar u nečemu morao je da vežba – doktori, muzičari, sportisti, govornici, pevači...

Za roditelje koji žele da izbace reč "pokušaj" ili "proba" iz svog rečnika, što hipnoterapeutkinja i životni trener Keli Rudolf od srca preporučuje, njen savet je da ih zamene frazama koje su fokusiranije na uspeh. Na primer, možete da kažete "uradi to i vidi da li će ti se svideti". Ili "hajde da pogledamo i vidimo da li je to nešto što želiš da radiš".

Ove alternativne fraze nemaju iste negativne asocijacije kao reč "pokušaj", pa u tom smislu imaju i bolji efekat na samopouzdanje deteta, smatra ona.

Rudolfova podvlači da reč pokušaj budi sumnju i upućuje na neuspeh, dok reč vežbanje znači da ćemo nešto vežbati i vremenom uspeti. Govoreći o tome koliko je vežbanje moćno, ona ističe da i deca vežbaju kada uče da hodaju.

"Oni imaju nameru da uspešno prohodaju, zato vežbaju dok u tome ne uspeju, i to je samo po sebi jedna ogromna lekcija za nas odrasle", zaključuje.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/Nataša Zlatković)