Deca se ponekad i posvađaju, to je sastavni deo detinjstva i odrastanja, ali ipak, za roditelje je veoma teško kada gledaju da je neko dete bezobrazno prema njihovom mališanu. Ipak, te životne situacije teško je izbeći, a činjenica je i da nećete uvek biti pored svog deteta da ga branite, pa je jedino i najbolje što možete da uradite da ga naučite da se samo izbori za sebe.

Dečji psiholog Džejmi Bloč otkrila je pet fraza kojima roditelji treba da nauče svoju decu, kako bi se zauzela za sebe.

"Deca koja se bore sa samopouzdanjem ili imaju pasivni stil u socijalnim interakcijama mogu da budu u riziku od maltretiranja", napisala je Bloč u opisu objave na Instagramu. Dakle, stvar je u tome da dete pokaže da ima samopouzdanja, da se bori za sebe, a evo koje fraze u tome mogu da pomognu u parku, školi...

  1. Sada je moj red, daću ti kad završim.
  2. Ne sviđa mi se da me zoveš tako. Želim da me zoveš mojim imenom.
  3. Ti odlučuješ o svom telu, a ja o svom.
  4. Naći ću nekog drugog s kim ću da se igram.
  5. Pozvaću (ime neke odrasle osobe) da nam pomogne.

Psiholog Bloč rekla je da joj je bilo veoma važno da podeli ove savete jer njena ćerka na početku nije imala mnogo samopouzdanja u društvenim interakcijama.

"Želela sam da moja ćerka bude asertivna i da uzme da se zauzme za sebe na pristojan, ljubazan način i sa puno samopouzdanja. Ne mogu da očekujem od nje da to zna da uradi, pa sam morala da joj budem podrška u razvoju tih veština", rekla je Bloč.

Psiholog je objasnila da je asertivnost više od problema u društvenim interakcijama, te im to pomaže da izraze svoje ideje i potrebe bolje u svim socijalnim situacijama.

"Prvi korak je da prepoznate potrebu svog deteta da nauči da se zauzme za sebe i da radite na njegovom samopouzdanju. Imajte na umu da asertivnost i pomaganje deci da pronađu svoje glasove zahteva vežbanje i strpljenje od strane roditelja. Nemojte da pritiskate decu ako se ne osećaju prijatno ili nisu spremna", poručila je ona.

Psiholog je na kraju istakla da ove fraze nisu "čarobni štapić", odnosno da je njenoj ćerki trebalo čitavih godinu dana da "nađe svoj glas".

"Ako vaše dete nije spremno, recite mu da verujete u njegovu sposobnost da se zauzme i izbori za sebe. U međuvremenu, vežbajte ovu veštinu kod kuće. To znači da pustite svoje dete da izrazi svoje granice, da ga u tome zaista čujete i poštujete".

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)