"Moj sin ima godinu i 10 meseci. Ne ide na nošu, još uvek nosi pelene. Sedenje na noši je čitav problem. Počinje plač i histerija. Šta da radim? Da li ovo radim u pogrešnom periodu njegovog uzrasta? Zašto se dete toliko plaši noše?" - postavila je pitanje jedna mama na portalu Parents.ru. Evo šta odgovara psiholog iz Rusije Elena Sidorenko:

"Prvo što treba da uradite je da shvatite: sva deca se razvijaju individualno ili ste izabrali pogrešan trenutak za trening. Vaše dete je pravog uzrasta za obuku na nošu, jer je optimalna dob za obuku dece između 18 i 24 meseca.

Kako da znate kada je vaše dete spremno?

  • može samostalno da hoda
  • ne toleriše prljave ruke, lice, mokru odeću
  • sposoban da drži pelenu suvom 1,5-2 sata
  • može samostalno spustiti svoju odeću
  • može izraziti svoju želju rečima ili gestovima;
  • može da kontroliše svoju bešiku i sfinkter

Imajte na umu da obučavanje noše ne bi trebalo da bude samo refleks, to je svesna veština. Ako ste nakon čitanja tačaka spremnosti u njima videli svoje dete, a vaše dete je spremno, onda bi trebalo da razmislite gde ste vi, kao roditelj, mogli da pogrešite.

Obuka za nošu zahteva vašu doslednost i strpljenje. Dete treba da se navikne na inovaciju. Ne igramo se sa nošom. Noša je potrebna samo za jednu svrhu. Ne stavljamo tamo igračke, ne kupujemo "tron" za dete umesto toaleta. Nema muzičkih, treperavih dodataka.

Ako ste pogrešili u stavljanju na nošu ili je obuka trajala predugo, trebalo bi da potpuno uklonite nošu na neko vreme, a zatim ponovo počnete da trenirate, radeći na greškama, jer možda još nije spreman, možda je rano za njega.

Važno: ne slušajte druge roditelje. Imaju različitu decu i različita iskustva. Nikada ne upoređujte svoje dete i nečije drugo. I uspećete."

Psiholog Dmitrij Sobolev objašnjava: "Naravno, roditelji žele da što pre nauče svoje dete nošenju i drugim higijenskim procedurama. Ali moramo razumeti da dete raste, razvija se, uči o ovom svetu postepeno, a isto tako postepeno će se učiti na nošu u periodu od 2 do 3 godine. Sve treba da ima svoje vreme. A ako gurate i insistirate, onda se dete, osećajući nešto novo, a ne razvijajući se za to, može jednostavno uplašiti. A strah može biti praćen odbijanjem i otporom."

"Osim toga, ako ga majka stavi na nošu i ode, onda dete možda neće ni razumeti šta mu se radi. Noša je nešto neshvatljivo, sa rupom unutra i tu moraš da sedneš. Noćna mora! A noša može biti neprijatna, hladna i dosadna. I kao rezultat toga, dete će odbiti i počeće da protestuje protiv onoga što mu se ne sviđa.

Dešava se da roditelji veoma revnosno počnu da obučavaju svoju decu u nošu. Na primer, ako se dete nekako ne slaže sa nošom i opire se, ali roditelji i dalje uporno pokušavaju da to postignu. Po pravilu, dete može razviti negativnu asocijaciju i jednostavno kategorički odbiti da koristi nošu.

Ovo treba zapamtiti, sve ima svoje vreme. Ako vaše dete ne želi da ide na nošu, setite se šta se dogodilo - možda je bilo nekih negativnih aspekata sa vaše strane koji su ga zadržali, pa je počelo da protestuje. Pored toga, sa 1 godine i 10 meseci nije svaka beba psihički spremna za nošu."

BONUS VIDEO:

Mamu napali jer je dala detetu telefon u restoranu TikTok/savannahkthrower

(Yumama/T.A.S.)