Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI PRAVE JEDNU GREŠKU KADA DETE IMA TEMPERATURU: Pedijatri upozoravaju da na taj način samo produžavate bolest

Pedijatri su se složili da svaki treći roditelj pravi jednu grešku kada mu dete dobije visoku temperaturu, i time mu ne pomažu.

 temperatura-noć-dete.jpg Izvor: Shutterstock

Povišena temperatura je prirodna reakcija tela kada se bori protiv infekcije. Međutim, roditeljima nikad nije prijatno kada primete da se njihovom detetu podiže temperatura, pa zbog toga često prave i jednu grešku.

Doktorki iz Mičigena su rekli da, iako većina roditelja zna da temperatura pomaže telu u borbi protiv infekcije, svaki treći roditelj svejedno daje lekove za snižavanje temperature kada je ona ispod 38 stepeni, što se ne preporučuje.

Oni dodaju da čak 50 odsto roditelja koristi lekove kada je detetova temperatura između 38 i 38.8 stepeni, a četvrtina roditelja deci daje i povećanu dozu leka kako bi 'sprečili' da temperatura ponovo poraste.

Suzan Volford, pedijatar, posavetovala je sve roditelje da ne žure sa skidanjem temperature detetu, pa objasnila i zbog čega je to bitno.

 Temperatura, visoka temperatura, prehlada
Dete sa visokom temperaturom u letnjim danima
Izvor: Shutterstock

"Roditelji se često zabrinu kada im dete ima povišenu temperaturu i žele da učine sve što mogu kako bi je odmah snizili. Međutim, oni možda nisu svesni da je glavni razlog za lečenje temperature zapravo da dete dobije energiju ili apetit, odnosno da se oseća bolje ako mu je stanje veoma loše. Mnogi roditelji požure sa tim lekom za snižavanje temperature, ali je bolje pustiti je da sama prođe. Snižavanje detetove temperature ako nije jako povišena, obično ne pomaže bržem izlečenju", objašnjava pedijatar i dodaje:

"Dešava se upravo suprotno. Kada se dečije telo temperaturom bori protiv određene infekcije ili bolesti, njeno snižavanje će učiniti da je organizam podložniji bolestima. Zapravo, niska temperatura ne pomaže u borbi protiv infekcije. Takođe, postoji rizik od davanja previše lekova kada nisu potrebni, što može da ima mnoge nuspojave", zaključila je.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica