Pedijatar doktor Saša Milićević kaže da nikada ne treba zaboraviti da je lek protiv povišene temperature najbolji kada deci želimo da skinemo temperaturu, međutim, kako dodaje, ne treba zanemarivati ni one "bapske lekove". Kada dete ima temperaturu višu od 38,5 treba davati lek, međutim, ako je dete malo, i ako je imalo fras, lekove treba davati i pri nižim temperaturama.

"Izmerite temperaturu i tek onda dajte lekove iz grupe paracetamola i iboprufena. Roditelji nekada preterano tuširaju decu, stavljaju im led, a ne treba da bude previše hladna voda. Lekari su neki za, neki protiv takvog spuštanja temperature. Od previše hladne vode može doći do sužavanja krvnih sudova, a to onda pravi problem", rekao je on u Jutarnjem programu Pinka.

Najbolje rešenje za skidanje temperature kod dece je mešavina sirćeta i alkohola koja se stavi na vatu, a onda se ta vata stavlja detetu u čarape. Važno je da dete ne bude previše utopljeno već da ga raskomotite i pratite njegovo stanje. Nikako se ne savetuje da se dete masira nerazblaženim alkoholom jer on ima opojno dejstvo, a previše je jak i za nežnu kožu. Ako masirate dete, alkohol mora da bude razblažen vodom.

Pročitajte i kako da razlikujete simptome korone, gripa i RSV-a kod dece.

(YuMama)