Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI PARACETAMOL I IBUPROFEN MOGU DA SE KOMBINUJU KOD VISOKIH TEMPERATURA: Evo šta da uradite ukoliko lek ne deluje

Pazite kako dajete lekove za skidanje temperature, ako ona i dalje raste evo šta je najsigurnije da uradite.

 sirup-dete.jpg Izvor: Shutterstock

Visoka i uporna temperatura često bude jako stresna za roditelje, koji se trude da pronađu razne načine kako bi pomogli svom detetu u takvoj situaciji. Iako je delotvornost paracetamola i ibuprofena dokazana, nisu retke situacije da detetu i pored leka skače temperatura ili čak upošte ne padne. Najčešća dilema većine roditelja je upravo ta da li se ova dva leka mogu kombinovati.

Razmak između dve doze sirupa na bazi paracetamola je od 4 do 6 sati, a na bazi ibuprofena od 6 do 8 sati. Iako je praksa da se ova dva leka mogu kombinovati, trenutno ne postoji istraživanje koje pokazuje da ta varijanta donosi više koristi od upotrebe samo jednog od njih. Zapravo, kombinacija na kraće intervale povećava rizik od greške i mogućih nuspojava.

Paracetamol je za decu obično lek prvog izbora jer ima manje nuspojava i može se koristiti pre prve godine. Preporučljivo je, u slučaju povišen temperature i bolova. Međutim, ibuprofen može biti delotvorniji, posebno zato što u sebi ima i protivupalno dejstvo.

 Prehlada, temperatura, bolest, dete
Mama meri temperaturu kod deteta
Izvor: Shutterstock

Uvek se pridržavajte preporuke pedijatra, posebno kada je upitanju doziranje i učestalost davanja i trajanja lečenja. Svako dete i svaka situacija je drukčija i lekar je taj koji treba proceniti situaciju i dati jasna upustva. Zato, ako u slučaju visoke temperature, one iznad 39  merene ispod pazuha, neki od navedenih lekova ne deluje, nemojte eksperimentisati sa kombinacijama nego je najsigurnije dete odvesti kod lekara.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica