Iako groznica uplaši svakog roditelja, važno je da znate da to nije bolest već samo znak da se imuni sistem bori protiv infekcije. Većina klica koje izazivaju bolest napreduju na osnovnoj telesnoj temperaturi (37 stepeni), tako da kada imuni sistem otkrije infekciju, reaguje pokretanjem termostata tela kako bi mogao da uništi klice.

Groznica ukazuje na blagu virusnu infekciju, ali može da ukazuje i na upalu grla, uha, infekciju urinarnog trakta. Štaviše, i vakcine mogu da izazovu privremeno povećanje temperature, što je potpuno normalno i bezbedno.

Obzirom na širok spektar potencijalnih uzroka povišene telesne temperature, važno je da znate da prepoznate znakove i simptome koji ukazuju na to. Evo kako da znate da li treba da posetite lekara i zabrinete se zbog groznice kod vašeg deteta.

Uobičajeni simptomi

Dete sa povišenom temperaturom će verovatno delovati drugačije pri samom pogledu. U stvari, kako se vaše dete ponaša i oseća je obično najbolji pokazatelj toga koliko je bolesno. Takođe je važno i kako dete reaguje na lekove za snižavanje temperature.

Pored povišene temperature, znaci groznice kod beba uključuju:

  • Dete je pospanije nego inače
  • Uznemireno je
  • Ima loš apetit

Znaci groznice kod dece uključuju:

  • Pospanost
  • Pokazuju nelagodnost ili bol u nekom delu tela
  • Nedostatak apetita
  • Ponaša se čudno na bilo koji način

Oko 4 odsto dece mlađe od 5 godina doživi konvulzivne napade izazvane groznicom, koji su često uzrokovani naglim skokon temperature. Ovi znaci mogu da izgledaju zastrašujuće jer dete može da izgubi svest, trese se ili se ukoči, ali su bezopasni. Većina febrilnih napada završi se za minut ili dva, iako neki traju samo nekoliko sekundi, ili duže od 10 minuta.

Kada treba da pozovem doktora?

Obavezno se konsultujte sa doktorom ako beba mlađa od 3 meseca ima groznicu i temperatura prelazi 38 stepeni, bez obzira na simptome. Mala deca su podložnija određenim vrstama infekcije kao što su bakterijski meningitis ili pneumonija, tako da vaš pedijatar treba odmah da isključi ozbiljnije bolesti.

Ako je vaše dete starosti od 3 do 6 meseci, idite kod lekara ako temperatura pređe 38,3 stepena. Za one starije od 6 meseci, možete da sačekate dok njihova temperatura ne dostigne 39,4, osim ako nemaju druge zabrinjavajuće simptome kao što su letargija, razdražljivost, bol u grlu, bol u ušima, povraćanje ili dijareju, neprijatno mokrenje, neobjašnjiv osip, ukočen vrat ili znakove dehidratacije kao što je retko mokrenje i nedostatak suza.

Takođe, obavezno posetite lekara ako dete sa groznicom ima hronično zdravstveno stanje, poput astme ili dijabetesa.

(Yumama)