Virusi vladaju, deca su često bolesna, a vi ste "poludeli" zatvoreni u stanu. Da li dete u takvom stanju treba izvesti na vazduh ili treba da ostane u kući dok se ne oporavi?

Prema savetima pedijatra deci je dozvoljena šetnja, pa čak i sa temperaturom koja nije preko 38, samo ako je njegovo opšte stanje dobro, odnosno ako je uprkos simptomima gripa i prehlade živahno, lepo jede i puno je energije. Malo svežeg vazduha i prijatnog sunca neće naškoditi detetu, naprotiv doprineće oporavku. 

Najvažnije je samo da ga adekvatno obućete u skladu sa spoljnom temperaturom i ne treba ga izvoditi  u slučaju ako je previše hladno, duva jak vetar, pada kiša, po magli ili ako je izrazito zagađen vazduh.

Naravno ako vodite dete van kuće, to ne znači da idete negde u posetu, u park ili tržni centar, prvo da dete ne bi širilo zarazu, a drugo zbog pada imuniteta postoji mogućnost da "pokupi" još neku bolest. Idelana bi bila kratka šetnja ili ako imate dvorište da ga pustite malo da se poigra.

dete-jesen-jakna.jpg
Shutterstock Tata zakopčava detetu jaknu

U slučaju da dete pije antibiotike, ili lekove protiv alergije, proverite šta piše u uputstvu za upotrebu leka. Kada se uzimaju neki od ovih lekova ne preporučuje se boravak na suncu jer je moguće da se na koži pojave fleke.

Kada zaraznost prođe dete može da izlazi napolje, ali ne treba da trči, da se znoji, jer svaki vid prevelikog napora može ponovo da mu pogorša stanje. Zato igra i druge fizičke aktivnosti, treba da se uvedu postepeno.

U ovim slučajevima ipak treba ostati kod kuće

  • Ako vaše dete ima visoku temperaturu (preko 38,5), temperatura oscilira i zahteva češće merenje, ako je potrebno da se često daju lekovi, rashlađuje dete, daje dodatna količina tečnosti ili češće hrani, onda je bolje da ostane u svom domu.
  • Ako dete ima “stomačni virus”, povraća ili ima česte tečne stolice, malaksalo je i slabo nemojte ga izlagati dodatnom naporu i izvoditi napolje.

(Yumama)