Večita rasprava među roditeljima čija deca idu u vrtić je da li dete čim malo kašlje i ako mu curi nos odmah treba povući iz kolektiva. Uvek ćete imati one roditelje koji će čak i bolesnu decu slati u vrtić, a ima i onih koji na svaki simptom decu ostavljaju kod kuće, gde je granica odgovornosti i kako pravino postupiti.

S običnom prehladom dete može u vrtić

Kada vam dete krene u vrtić suočićete se sa periodom kada će skoro stalno biti bolesno, dok ne stekne imunitet. Ako primetite da dete kašljuca, šmrče, kija, ali nema temperaturu, ima apetit, jede normalno i zaigrano je, nema potrebe da ne ode u vrtić. Ako dete ostavite kod kuće i na najmanje simptome prehlade, uskratićete mu priliku za razvoj zdravog imuniteta.

Deca u vrtiću
Shutterstock Deca u vrtiću

Simptomi za ostanak kod kuće

Ipak, ako primetite da temperatura raste, a dete se ponaša bezvoljno ili nervozno, vreme je da ostanete kući. Ako se uz povišenu temperaturu jave dodatni simptomi kao što su teškoće sa disanjem, dijareja, povraćanje, osip ili bol u uhu, ne vodite dete u vrtić kako biste zaštitili ostalu decu od eventualne zaraze, ali i kako biste proveli vreme sa detetom i procenili da li ima potrebe da ga vodite kod lekara

Bolesno dete treba da odmara, a vrtić nije okruženje u kome to može dobiti. Što se pre krene sa adekvatnom terapijom i dobro se odmori to će pre moći da se vrati u vrtić. U slučaju detetove bolesti, najbolje je u potpunosti izbegavati interakciju sa drugim ljudima, dok se ne oporavi. Budite odgovorni prema sebi i drugima, ni vi ne biste voleli da neko drugo dete prenese bolest vašem detetu. Procenite situciju i u dogovoru sa pedijatrom donesite odluku da li je dete za kolketiv ili ne .

(Yumama)