Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE SIRUP PROTIV KAŠLJA BEZBEDAN ZA DECU MLAĐE OD 2.GODINE : Pedijatri su upozorili o čemu treba da vodite računa

Autor Sandra Krstanović

U kom uzrastu je bezbedno koristiti sirup protiv kašlja.

 dete sirup.jpg Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je izdala upozorenje zbog četiri vrste sirupa protiv kašlja koja je proizvela indijska kompanija, nakon smrti čak 66 deteta u Gambiji.

" Laboratorijskom analizom uzroka sva četiri proizvoda, potvrđuje se da sirupi sadrže nedopuštene količine dietilen glikola i etilen glikola. Do danas su ova četiri proizvoda pronađena u Gambiji, ali su možda distribuirana, putem neformalnih tržišta, u druge zemlje širom sveta", rečeno je u saopštenju.

Kako se navodi, ova dva pronađena opasna sastojka, koji se najčešće nalaze u industrijskim i kućnim preparatima, mogu da izazovu ozbiljne nuspojave. Bol u stomaku, povraćanje, dijareju, nemogućnost mokrenja i akutno oštećenje bubrega.

 sirup.jpg
Sirup
Izvor: Shutterstock

Nakon incidenta pedijatri su ponovo upozorili sve roditelje da treba biti obazriv sa upotrebom sirupa protiv kašlja i da ga ne treba nikako davati bez konsultacija sa lekarom.Najviše treba da se izbegavaju za decu mlađe od dve godine, jer često mogu da izazovu preteranu pospanost, nemir, nizak nivo šećera u krvi ili neuravnotežene elektrolite.

Tek deca nakon dve godine mogu koristiti sirupe u tačno propisanim dozama i pod nadzorom lekara. Nisu svi sirupi opasni i sporni, ali treba voditi račina o njihovom sadržaju.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica