Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOD KOJE DECE MOŽE DA SE JAVI TEŽA KLINIČKA SLIKA: Dr Srđa Janković o virusu korona, a ovo su simptomi posle bolesti!

Doktor Srđa Janković govorio je o virusu korona kod dece i simptomima koji se mogu javiti posle preležane infekcije.

 doktor srdja jankovic.jpg Izvor: printscreen/youtube RTS Sajt - Zvanični kanal

U ovom talasu virusa korona ima više zaražene dece nego ranije. Iako generalno imaju laku kliničku sliku, lekari smatraju da gojaznost dovodi do povećanog rizika od teže slike bolesti.

Možda će vas zanimati

Dr Srđa Janković kaže da su većem riziku gojazna deca, a pozom ona koja imaju dijabetes, hematološko-onkološka i neurološka oboljenja i deca koja imaju oslabljen imunitet.

"Takva deca su više ugrožena ako doviju kovid, ali se ni ta predispozicija ne vidi uvek, pa dete na oko izgleda potpuno zdravo", kaže doktor za Beogradsku hroniku na RTS, dodavši da je to, ipak, retka pojava.

Doktor kaže da manje od jedan posto dece dobije težu kliničku sliku, što je slična situacija kao u Evropi.

"Možda svako stoto dete teže oboli, ali svako stoto dete od veoma zarazne bolesti koja zarazi veliki broj dece i nije mali broj, pogotovo ne kada imamo epidemijske talase", objašnjava doktor Janković.

Postkovid simptomi se javljaju i kod dece, a ne samo kod odraslih. "Da umirim sa jedne strane roditelje - to ne mora uvek biti teško stanje, ali može biti stanje koje traje nekoliko meseci i koje je mučno i za dete i za roditelje - sa produženim temperaturama, malaksalošću i nekim drugim tegobama koje viđamo, naravno, ne kod većine, već kod manjine dece koja su preležala kovid", objašnjava doktor i dodaje, "Ali i ta manjina, naravno, uopšte nije zanemarljiv broj, niti uopšte decu možemo uvek da gledamo samo kroz broj - svaok dete želimo da zaštitimo."

"Postkovid sindrom kod dece može da bude vrlo mučan problem, a kod jednog malog broja, ali značajnog, može da dođe čak i do opasnih komplikacija u vidu zapaljenskog sindroma koji se leči na intenzivnoj nezi, koji čak može i život da ugrozi", napominje doktor Srđa Janković.

izvor yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica