Jesen je vreme kada se mališani mnogo češće razbolevaju usled različitih virusnih infekcija i prehlada. Pored virusa korona, koji je sada u jeku, kod dece se javljaju i druge respiratorne infekcije sa vrlo sličnim simptomima.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete profesor doktor Vladislav Vukomanović smatra da će se broj zaražene dece dosta smanjiti zbog raspusta. On ističe da u Institut za majku i dete dolaze ona deca koja zahtevaju bolničko lečenje. "Mogu reći da su i druge respiratorne infekcije sada na delu, praćete, manje ili više, povišenom temperaturom i promenjenim opštim stanjem dece, ali nije svaka infekcija kovid i ono što je najvažnije, svaka infekcija izazvana virusom korona ne zahteva bolničko lečenje", naglašava doktor Vukomanović.

Doktor je rekao da se nu Institutu za majku i dete trenutno nalazi osmoro dece koja imaju infekciju virusom korona, koja dobijaju kiseonik, ali nisu životno ugrožena. Na intenzivnoj nezi se, pak, nalazi petoro dece koja su najozbiljniji bolesnici.

Doktor se osvrnuo i na to da sada postoji više dece sa upalom pluća, baš poput odraslih. "U poslednjih nekoliko nedelja dolaze ponovo deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, pre svega srce, mozak, bubrege, jetru", rekao je doktor Vukomanović o posledicama virusa kod dece.

On je ispričao da se mališani žale na ubrzan rad srca, kondicija im je loša, osećaju bolove u grudima, ne mogu da idu uz stepenice, ali i dodao da ovo može trajati i mesecima.

"EKG nalaz i fizikalni nalaz je uglavnom dobar, ali ono na šta obraćamo pažnju su anamneza i detaljna epidemiološka anamneza. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomatsku ili jednodnevnu temperaturu praćenu glavoboljom i gastrointestinalnim tegobama", rekao je doktor.

Doktor naglašava da deca ne treba samo da sede i odmaraju se tada, već da se polako vraćaju redovnim aktivnostima. "Moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti, kondicioniranosti, društveni život nije zanemarljiv i ta psihološka komponenta nije zanemarljiva, da se podigne energetski nivo koji ovaj virus očigledno izuzetno deprimira", objašnjava doktor Vukomanović.

izvor: yumama