Imajući u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li išta drugo osim koronavirusa i da li su nestale prehlade.

Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana kriznog štaba u intervjuu za Kurir iznenadio je mnoge.

"U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo - respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade."

"Od bakterija registrovan je streptokokus pneumonija, a od virusa koji se ređe javljaju metapneumovirus. Za dvoje dece postojali su neki drugi uzročnici, koje nismo mogli da utvrdimo, ali očigledno takođe blagi i davali su kliničku sliku prehlade. Javljao se i beta hemolitički streptokok, tj. gnojna angina", naglasio je prof. Petrović.

Svaki roditelj bi voleo da zna da prepozna razliku između korone i prehlade, pa se mnogi pitaju na koji način to da urade. "Sve te akutne respiratorne infekcije javljaju se vrlo slično, jedino grip naglo obara, iznenada se pojavi i dovede do visoke temperature, koja obara čoveka. Kod korone se prvo pojave kašalj i neki drugi simptom, pa tek onda temperatura. Ali, to je, nažalost, karakteristika i drugih virusa i bakterija, tako da ih je gotovo nemoguće razlikovati bez laboratorijske dijagnostike.

yumama/kurir