Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI DETE SME DA PRIMI MMR AKO JE IMALO KORONU: Dr Milićević govori kada je vreme za vakcinu i da li dovodi do autizma

Mnogi roditelji se, u vreme pandemije virusa korona, pitaju da li smeju dete da vode na MMR vakcinu.

 dr sasa milicevic.jpg Izvor: Printscreen/Youtube K1 Televizija

Pedijatri širom zemlje zabrinuti su što sada, u vreme virusa korona, roditelji sve manje vode decu na vakcinaciju MMR vakcinom. Ova vakcina mališane štiti od malih boginja, te je neophodna kako ne bi došlo do epidemije istih. Ipak, zbog virusa korona, mnogi roditelji se brinu da li dete sada sme da je primi.

Možda će vas zanimati

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je za TV Prva da dete, nakon preležanog virusa korona, može da primi MMR vakcinu, ali je potrebno da prođe neko vreme.

"Mora se priznati da je kovid poremetio taj redovni kalendar vakcinacije, pre svega što se roditelji plaše da idu u Dom zdravlja i da će se tamo deca inficirati, iako su podeljeni prilazi", objašnjava doktor Milićević.

Roditelji su zbunjeni i nisu sigurni kada je najsigurnije za dete da primi vakcinu nakon infekcije koronom. "Ako to nije bila neka komplikovana infekcija, jedan do tri meseca posle oboljenja može da primi. Ali mora da bude apsolutno zdravo i da se uradi pedijatrijski pregled prethodno", naglašava on.

Mnogi roditelji se, generalno, brinu da li postoji veza između MMR vakcine i autizma, o čemu su neki govorili. "Taj period, nakon navršene prve godine života, tamo u 13. mesecu, uzet je kao optimalan, jer su istraživanja davno pokazala da je u tom periodu najefikasnija i ujedno da daje najmanje štetnih efekata. Pitanje u vezi MMR i autizma je pitanje koje roditelji najčešće postavljaju i mi se svi u našim stavovima upravljamo prema naučnim radovima. Tako da do sada nema nekih dokaza, verujem da bi morao da ispliva neki dokaz da je zaista tako. Ima roditelja koji kažu da se kod neke dece to dogodilo, ali nema naučnih dokaza. Autizam se inače dijagnostikuje u tom periodu kada se daje MMR vakcina, tako da se često poveže zbog toga - dete je primilo vakcinu, pa se pojavio autizam, ali nijedan jedini rad nije pokazao da postoji prava veza između MMR i autizma", naglašava on, kako bi otklonio strahoe mnogih roditelja.

izor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Весна

Чиме се ви руководите, и шта су радови доказали или не апсолутно ниjе битно. Сваки родитель мора да донесе одлуку да ли че дете примити вакцину или не ( у договору са лекаром коме веруjе ). Корона jе пробудила народ да схвати да су лекари као и други льуди и да их има поштених али и кварних и да им се не сме веровати на реч, на позиванье на протоколе, сзо итд. По мом мишльеньу неке вакцине су потребне а неке не , и зато jе потребно начи стручног ,поштеног и искреног лекара за савет.

Najnovije

Vesti

Porodica