Pedijatri širom zemlje zabrinuti su što sada, u vreme virusa korona, roditelji sve manje vode decu na vakcinaciju MMR vakcinom. Ova vakcina mališane štiti od malih boginja, te je neophodna kako ne bi došlo do epidemije istih. Ipak, zbog virusa korona, mnogi roditelji se brinu da li dete sada sme da je primi.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je za TV Prva da dete, nakon preležanog virusa korona, može da primi MMR vakcinu, ali je potrebno da prođe neko vreme.

"Mora se priznati da je kovid poremetio taj redovni kalendar vakcinacije, pre svega što se roditelji plaše da idu u Dom zdravlja i da će se tamo deca inficirati, iako su podeljeni prilazi", objašnjava doktor Milićević.

Roditelji su zbunjeni i nisu sigurni kada je najsigurnije za dete da primi vakcinu nakon infekcije koronom. "Ako to nije bila neka komplikovana infekcija, jedan do tri meseca posle oboljenja može da primi. Ali mora da bude apsolutno zdravo i da se uradi pedijatrijski pregled prethodno", naglašava on.

Mnogi roditelji se, generalno, brinu da li postoji veza između MMR vakcine i autizma, o čemu su neki govorili. "Taj period, nakon navršene prve godine života, tamo u 13. mesecu, uzet je kao optimalan, jer su istraživanja davno pokazala da je u tom periodu najefikasnija i ujedno da daje najmanje štetnih efekata. Pitanje u vezi MMR i autizma je pitanje koje roditelji najčešće postavljaju i mi se svi u našim stavovima upravljamo prema naučnim radovima. Tako da do sada nema nekih dokaza, verujem da bi morao da ispliva neki dokaz da je zaista tako. Ima roditelja koji kažu da se kod neke dece to dogodilo, ali nema naučnih dokaza. Autizam se inače dijagnostikuje u tom periodu kada se daje MMR vakcina, tako da se često poveže zbog toga - dete je primilo vakcinu, pa se pojavio autizam, ali nijedan jedini rad nije pokazao da postoji prava veza između MMR i autizma", naglašava on, kako bi otklonio strahoe mnogih roditelja.

izor: yumama