Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti dečijeg stomatologa: Nega zuba kod predškolaca

Saveti stomatologa kako, kada i na koji način deca predškolskog uzrasta treba da peru zubiće...

  Izvor: Foto: Profimedia

Posle doručka i priprema za odlazak u vrtić, neophodno je da se detetu ponovo operu zubići. Mnogi će se pitati zašto.

Svako jutro u životu deteta uzrasta od dve do šest godina treba da počne pranjem zuba

Glavni razlog je taj što u 90 odsto vrtića vaspitačice deci nakon obroka uopšte ne peru zube. Na to se nadovezuje činjenica da dete u vrtiću često provede i više od osam sati dnevno.

Zašto su mlečni zubići osetljivi?

Mlečni zubi su veoma osetljivi na naslage šećera i mikroorganizme dentalnog plaka, što dovodi do čestih pojava karijesa, pa čak i na svim mlečnim zubima, takozvanog cirkularnog karijesa. To se dešava zato što mlečni zubi nemaju dovoljno jaku zaštitnu glazuru gleđi, koja barem delimično štiti od spoljnih agenasa. Iz tog razloga je važno da se detetu po povratku iz vrtića još dva puta operu zubi, a najvažnije je pranje uveče, pred spavanje. U slučaju da dete tokom noći nešto pojede, posle noćnog obroka mu obavezno treba još jednom oprati zubiće.

Povezane vesti

Zašto je važno da oni što duže budu zdravi?

Velikom broju roditelja ovo možda izgleda dosadno. Međutim, moram da naglasim da je deci od dve do pet godina izuzetno teško uraditi bilo kakvu intervenciju na zubima, zato što su mali pacijenti tog uzrasta često nesaradljivi. Još je teže ako nije u pitanju samo zubni kvar već neka teža, bolna komplikacija na zubima, što intervenciju u ustima još više komplikuje. Zato apelujem na roditelje da prevenciju i higijenu zuba svoje dece sprovode do maksimuma. Jedino tako će eventualne kvarove zubića da pomere za znatno stariji uzrast, kada je svaka pomoć mnogo lakša.

Povezane vesti

O čemu još treba voditi računa?

Redovno menjanje četkica i pasta za zube: kako po uzrastu, tako i u redovnim vremenskim intervalima - na svake dve nedelje, još je važnije za pravilnu higijenu usta i zuba mališana.

Tekst: Dr Milan Kuljača, spec. stomatologije

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica