Normalno je da deca padaju tokom odrastanja, setite se i sami koliko su vam puta bila odrana kolena i laktovi u detinjstvu. Naravno, nijedan roditelj ne želi da mu se dete ozbiljno povredi tokom igre, a baš zbog toga šef odeljenja za hitnu medicinsku pomoć u njujorškoj bolnici dr Kristofer Keli otkriva koje su najopasnije aktivnosti za mališane, zbog kojih često s povredama dolaze u hitnu pomoć.

1. Penjanje po penjalicama u parku

"Najveći krivac za povrede u parkovima su penjalice. Deca svih uzrasta se na njima klate i penju, velika je verovatnoća da tu dođe do povreda", kaže dr Keli.

On ističe da zbog padova sa penjalica često dolazi do preloma lakta, što neretko zahteva hiruršku intervenciju, ali dodaje i da ta povreda, iako je komplikovana, nije opasna po život.

2. Opekotine na toboganima

Od najranijeg uzrasta učite decu da ne dodiruju vrata rerne, kao ni tiganje i šerpe koje vide u kuhinji, ali metalne i gumene površine u vrelim letnjim danima postaju opasno vrele.

"Potencijalne povrede u parkovima mogu da budu uzrokovane od strane određenih površina, poput metalnih tobogana ili gumenih prostirki koje štite decu od padova. Ove površine mogu veoma da se zagreju tokom leta, toliko da izazovu opekotine kod dece koja po njima hodaju bosa ili padnu na te površine", preneo je huffpost.com reči šefa odeljenja u hitnoj pomoći.

3. Vožnja električnih skutera

Električni skuteri su veoma popularni, kako među odraslima, tako i među decom.

"Imamo povećanje broja povreda povezanih sa skuterima, a mogu da se svedu na minimum ukoliko se nosi odgovarajuća zaštitna oprema, uključujući kacigu i štitnike", ističe dr Keli.

4. Boravak u vodi bez nadzora 

Jedna od najvećih opasnosti u toplijim danima je voda.

"Deca nikada, ni pod kojim okolnostima, ne treba da budu sama u vodi, čak ni na nekoliko minuta, čak ni ako je voda duboka samo nekoliko centimetara", upozorava dr Keli.

5. Skakanje po trampolinama

Trampoline su, kaže šef odeljenja hitne pomoći, ozloglašene kada je u pitanju izazivanje povreda.

"Skaknje uvis, prilično velikom brzinom i često pod nezgodnim uglom, može da dovede do mišićnokoštanih povreda, poput frakture laktova ili nogu", ističe šef pedijatrijskog odeljenja hitne pomoći dr Den Park.

6. Vožnja kvada

Dr Park kaže da nipošto ne dozvoljava svojoj deci da voze kvadove nakon svih povreda koje je video za više od deset godina rada na pedijatrijskom odeljenju hitne pomoći.

"Mnogo povređene dece nam dolazi usled nezgoda s kvadovima. Najgore prolaze oni koji ne nose kacige. U tim slučajevima povrede glave mogu da budu veoma opasne, čak i opasne po život", upozorava dr Park.

Ipak, dr Keli na kraju poručuje da je i pored svih povreda koje deca zadobijaju igrajući se napolju, "najveća opasnost po decu nije na igralištima i u parkovima, već na društvenim mrežama".

"Poslednjih godina je primetan veliki porast u broju dece koja se osećaju izolovano, depresivno, pa čak imaju i suicidne misli", dodaje on, istučući da je važno da mališani provode vreme napolju i u interakciji sa drugima.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

(Yumama/N. Z.)