Povrede u dečijem dobu su česte, a među njima se neretko roditelji susreću is sa posekotinama. Nekad su posekotine manje i mogu da se srede u kućnim uslovima, ali nekad ipak zahtevaju pomoć medicinskog osoblja. Važno je da znate kako možete pomoći detetu koje rana možda i ne boli previše, ali se uplaši kada vidi krv.

Bilo da lečite manju posekotinu da biste zaustavili krvarenje kod kuće ili ste već na putu do lekara, važno je da ostanete hladni. Zapamtite da, ako ste vi mirni, veća je verovatnoća da će i dete slediti vaš primer.

Koliko vremena je potrebno da se zaustavi krvarenje?

Većina tipičnih posekotina kod mališana će prestati da krvari sama od sebe, ali ako ne prestane nakon pet do deset minuta direktnog pritiska, ili ako iz rane šuklja krv, vreme je da odete u Hitnu pomoć.

Takođe bi trebalo da potražite medicinsku negu ukoliko imate:

  • Široke, duboke ili razjapljene rezove koji mogu da zahtevaju ušivanje.
  • Ranu na vratu ili licu vašeg detat, ili ranu blizu oka ili usana.
  • Posekotinu u kojoj je ostalo staklo, pljavština, šljunak, grančice, koji se ne mogu isprati ili očistiti sapunom i vodom nakon 15 minuta.
  • Kožu koja je duboko izgrebana ili ogrebotinu koja se širi na velikoj površini.
  • Posekotine od ujeda životinje ili čoveka, opekotine, ubodne rane (poput eksera) ili električne povrede.
Posekotina, povreda, dete
Shutterstock Povreda kolena kod deteta

Šta možete kod kuće da učinite ako je posekotina mala?

Stavite čiste rukavice, a kada se krvarenje smiri, dobro isperite posekotinu mlakom vodom i nežno operite područje oko nje blagim sapunom. Osušite ranu, utapkajte malo antibiotske masti, a zatim posekotinu prekrijte sterilnom gazom ili zavojem.

Šta možete učiniti na putu do lekara?

Ako je posekotina veća i zahteva lekarsku intervenciju, na putu do bolnice vršite stalan, direktan pritisak na posekotinu koja krvari čistom i suvom krpom. Po potrebi, tačnije ako se nakupi puno krvi, zamenite je novom. Možete dati svom detetu sirupić za bol.

(Yumama)