Brojni predmeti koje koristimo u domaćinstvu mogu da budu opasni za našu decu, a da toga nismo svesni. Iako se roditelji trude na sve načine da zaštite svoje mališane, deca su po prirodi radoznala i sve oko njih im deluje uzbudljivo.

Važno je da preuzmete sve korake koje možete da preduzmete kako bi se sačuvali od opasnosti, a neki od predmeta u vašem domu mogu da predstavljaju rizik.

Evo na koje stvari treba da obratite pažnju, a neke će vas sigurno iznenaditi:

Samostojeća ogledala koja mogu da se prevrnu

Decu privlače ogledala jer im je neverovatno zabavno da uživaju u sopstvenoj refleksiji. Međutim, ako se vaše dete nasloni na ogledalo ili u toku igre udari u njega, može doći do povrede usled pucanja stakla. Najbolje da ogledala koja koristite budu dobro pričvršćena za zid.

Uređaji sa ispravljanje kose

Ako je ispravljanje kose deo vaše rutine, vodite računa gde ih stavljate kada završite. Nemojte da zaboravite da oni obično imaju duge kablove koji lako mogu da se povuku. A ako se presa nije ohladila, dete može da se povredi. Rizik od povreda i opekotina je ogroman jer ovi aparati nekada mogu da se zagreju i do 450 stepeni.

Kosa, presa za kosu
Shutterstock Žena presuje kosu

Stakleni stolovi sa oštrim uglovima

Jedna od svari koje roditelji često sklanjaju tokom prvih godina bebinog života je dekorativa u stanu. Iznenada ćete otkriti da kuhinjski sto ima previše oštre ivice, da vaza mora da se ukloni jer bi mogla da je pogodi neka igračka...

Međutim, to nije sve jer velika opasnost vreba od staklenog stola bilo koje vrste. On se pokazao kao visokorizična stavka koja je povezana sa brojnim povredama.

Sto, kuhinja, stakleni sto
Shutterstock Stakleni sto

Magneti

Mnoge mame sa ponosom izlažu umetnička dela svog deteta na kuhinjskom frižideru, a kao sredstvo za pričvršćivanje koriste magnet. Pored toga, u većini porodica postoji veliki broj magneta na frižideru. Međutim, niste ni svesni koliko oni mogu da budu opasni. Ukoliko deca progutaju magnete, to može da dovede do potpune katastrofe i može da bude potencijalno opasno po život.

Sklonite magnete dok deca ne porastu ili ako morate da ih koristite, birajte one velike koji ne mogu lako da se progutaju.

Tablete za pranje veša i sudova

Tablete za mašinsko pravnje veša i sudova su se pokazale visoko rizičnim za decu svih uzrasta. Držite ih van domašaja dece obavezno. One mnogobrojnoj deci liče na slatkiše jer su šarene, a ukoliko ih stave u usta mogu da budu i smrtonosne. Stavite ih visoko i uverite se da su nevidljivi.

Tableta za mašinu za sudove
Shutterstock Tablete za mašinu za sudove

(Yumama)