Deca su neustrašivi istraživači i to ih izlaže opasnosti od povrede. Možete da okrenete leđa pet minuta kod kuće i iznenada nađete svoje dete kako plače nakon što je dodirnulo nešto vruće, ili već ima natečeni gležanj, zglob zbog povrede na igralištu.

Iako je većina povreda u detinjstvu laka i ne zahtevaju odlazak u hitnu pomoć, postoji nekoliko kojima je potrebna hitna medicinska nega. Kada su u pitanju ozbiljne povrede, neophodno je da budete spremni i da svom detetu pružite potrebnu pomoć. Evo nekih ozbiljnih povreda koje se mogu javiti tokom detinjstva i najboljih načina da ih rešite.

Velike povrede se prilično razlikuju od uobičajenih posekotina, ogrebotina i modrica koje ćete često videti na deci. Oni će verovatno izazvati probleme u razvoju u budućnosti ako se njima nepravilno postupa. Pošto zahtevaju ozbiljnu medicinsku intervenciju, obično su i teže po džepu. Evo nekih ozbiljnih povreda za koje bi trebalo da budete spremni

1. Prelomi

Najbolji deo detinjstva je to što možete slobodno da trčite, igrate se i radite mnogo toga što roditelji nazivaju 'majmunskim poslom', ali to takođe pruža više prostora za povrede. Prelom je u suštini pukotina ili prelom kosti i prilično je čest kod dece, zbog njihovog visokog nivoa aktivnosti. Međutim, dečje kosti su fleksibilnije i jače od kostiju odraslih, što proces zarastanja čini bržim.

Šta da radite:

 • Neka vaše dete sedne ili legne udobno. Ne pokušavajte da ga previše pomerate.
 • Koristite hladan oblog da ublažite bol dok ne dobijete stručnu pomoć svom detetu.
 • Ako povređeno područje otekne ili je bolno na dodir ili pomeranje, najverovatnije je reč o prelomu.
 • Odvedite dete u bolnicu što je pre moguće. Pozovite hitnu pomoć ako ga je teško prevesti svojim privatnim vozilom.

2. Gušenje

Bilo da jedu naglo da bi posle požurili da se igraju, ometaju se dok jedu ili gutaju veće zalogaje hrane nego što mogu, deca bi mogla da budu izložena riziku da se uguše dok jedu ili čak dok se igraju malim igračkama. Može biti zastrašujuće i zbunjujuće shvatiti kako da pomognete svom mališanu u takvim stresnim trenucima.

Šta da radite:

Shvatite koliki je deo disajnih puteva čist. Ako je u pitanju mala čestica i vaše dete može da vam odgovori jednostavnim zvucima, snažno ga udarite po leđima, između lopatica da biste pomerili blokadu. Uradite ovo pet puta.
Ako je blokada ozbiljna ili se ne pomera udarcima u leđa, isprobajte Hajmlihov manevar. Neka vaše dete stoji i postavite se iza njega. Omotajte ruke oko njegovog struka i stisnite pesnicu. Uhvatite pesnicu drugom rukom i gurnite je ka stomaku u pokretu ka unutra i nagore. Kada se blokada ukloni, vaše dete će moći da diše.
Ako niste sigurni u izvođenje bilo koje od gore navedenih tehnika ili ne možete da pomerite predmet, odmah odvezite dete kod lekara.

3. Povrede vrata, ramena i leđa

Prođite pored bilo koje škole i često ćete videti decu kako vuku teške školske torbe koje im jedva dozvoljavaju da pravilno hodaju. Iako bi u idealnom slučaju školska torba trebalo da teži manje od 10% telesne težine deteta, ovo pravilo se retko primenjuje. Mnoga deca se suočavaju sa povredama kičme zbog težine školskih torbi, što izaziva zabrinutost. Deca su takođe u opasnosti da povrede vrat i leđa zbog sportskih aktivnosti ili igranja, što može da preraste u ozbiljnu povredu.

Šta da radite:

 • Ako se vaše dete žali na bol i ukočenost u gornjem delu leđa, vratu ili ramenu, stavite led i mast protiv bolova za ublažavanje.
 • Ako bol postane hroničan, obratite se lekaru da biste dijagnostikovali bilo koje zdravstveno stanje.
 • Hronični bol u leđima zbog problema sa kičmom ili deformiteta može zahtevati kontinuirani medicinski tretman tokom dužeg perioda, što može brzo da postane skupo.

4. Opekotine

Iako je to strašna tema za otvaranje, ne možemo zanemariti rizik od opekotina, posebno kod kuće. Bilo da se radi o vodi, ulju, tiganju itd., deca obično nisu svesna potencijalno vrućih supstanci koje bi mogle predstavljati opasnost. U slučaju opekotina, prva pomoć često određuje tok zarastanja.

Šta da radite:

 • Držite područje pod tekućom hladnom vodom da biste umirili kožu, oslobodili se toplote, a takođe i olakšali svaki otok.
 • Kod blagih opekotina, naizmenično umirujte kožu tekućom vodom i nanosite mast za pravilno zarastanje.
 • Nemojte nanositi led ili ledenu vodu na kožu, jer to može izazvati oštećenje tkiva i uticati na stepen zarastanja. Hladna voda ili voda sobne temperature efikasno uklanja toplotu sa kože i umiruje je.
  Ako primetite da koža izgleda svetlo crvena, mrljasta, voštana ili mokra, a vaše dete ima ogroman bol, to može ukazivati na tešku opekotinu. U tom slučaju, odvedite ga u bolnicu što je pre moguće na lečenje.
 • Kao preventivnu meru, drške lonca držite dalje od šporeta, a sve vruće tečnosti na višoj platformi do koje vaše dete ne može da dohvati. Takođe, obrazujte stariju decu o tome šta treba i šta ne treba raditi u kući kako bi ostala bezbedna.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen