Nažalost, skakanje na trambolini, pored toga što ima pozitivno dejstvo na motorni razvoj dece, na njihovu elastičnost i dobru ravnotežu, predstavlja visok rizik od povreda kako za decu, tako i za odrasle. Pad sa tramboline ili upotreba tramboline na pogrešan način može da rezultuje različitim povredama, uganuća, preloma, pa i do potencijalno ozbiljnih povreda glave i vrata.

U stvari, rizik je tako visok da Američka akademija pedijatara (AAP) kaže da se trambolina nikada ne sme koristiti kod kuće ili na otvorenom igralištu, prenosi Roditeljstvo. AAP podržava ograničeno korišćenje tramboline u nadziranim programima obuke, kao što je gimnastika. Ali čak i tada, stroga sigurnosna pravila se moraju poštovati​​.

Ako dete od vas traži da mu kupite trambolinu trebalo bi dobro da razmislite i budete svesni svih opasnosti. Međutim, ukoliko se ipak odlučite da kupite trambolinu, bez obzira na rizik, pokušajte da se držite sledećih bezbednosnih pravila:

  • Deca mlađa od 7 godina ne bi smela da koriste trambolinu uopšte.
  • Koristite sigurnosne mreže i jastučiće. Obavezno postavite kućište tramboline – to je posebno dizajnirana mreža koja okružuje trampolinu. Pokrijte kuke i okvir sa jastučićima koji amortizuju udar. Redovno proveravajte da li se oprema pocepala.
  • Postavite trambolinu na nivo zemlje. Obratite pažnju da bude na sigurnoj udaljenosti od stabala i drugih objekata. Najbolje bi bilo ako bi ste trambolinu mogli da ugradite u rupu tako da je nivo skakanja u ravni sa površinom zemlje.
  • Ograničite aktivnosti na trambolini. Ne dozvolite da više osoba koristi trambolinu istovremeno - i nikada ne dozvolite upotrebu bez nadzora. Ne dozvolite salta, prevrtanja, prebacivanja ili druge potencijalno rizične poteze na trambolini.
  • Obeshrabrite skakanje bez nadzora. Nemojte instalirati stepenice za penjanje na spravu, jer bi one mogle da izazovu malu decu da koriste trambolinu samostalno.