Dete treba da komunicira sa drugom decom da bi naučilo kako da gradi odnose, tako da je pohađanje vrtića važno. Ovo je izjavila pedijatar Marija Čahnašvili iz Rusije, a prenosi portal Gazeta.ru.

Stručnjak je pojasnio da dete počinje da oseća potrebu za komunikacijom sa 3-4 godine. "Naučiti dete da komunicira sa vršnjacima nije tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled. U vrtiću dete razvija svog prvog druga, sposobnost za timski rad i prvo iskustvo interakcije u konfliktnim situacijama", naglasila je pedijatar.

Osim toga, u vrtiću vaspitači pažljivo prate ispravnu dnevnu rutinu, koja deci uliva disciplinu, dodao je Čahnašvili. Takođe, prema njenim rečima, neka deca jedu i spavaju bolje tokom dana u grupi. Specijalista je primetila da se deca posle vrtića lakše prilagođavaju školskom rasporedu.

Što se tiče imuniteta na razne infekcije, on će se bolje razvijati u vrtiću nego kod kuće, objasnio je pedijatar. "Ne treba zaboraviti da deca u vrtićima dobijaju pomoć od kvalifikovanih stručnjaka: nastavnika, psihologa, logopeda. Kod kuće je veoma teško obezbediti detetu dovoljno slobodnog prostora za igru i kreativnost", kaže Čahnašvili.

Dete će brzo naučiti da upravlja svojim ponašanjem u vrtiću, jer u ovom trenutku neće moći da se obrati roditeljima, naglasila je ona. Stručnjak je takođe primetio da program predškolskih ustanova predviđa različite vrste aktivnosti, uključujući i aktivnosti na otvorenom.

Čahnašvili je podsetio da je i roditeljima potreban odmor i da majka ima takvu priliku kada je dete u vrtiću. Na ovaj način žena doživljava manje stresa i može da odgaja srećno dete, dodala je ona. Pedijatar, međutim, nije negirao da u vrtiću postoje određene mane.

"Ovo uključuje nedostatak strogo personalizovanog pristupa, poteškoće sa odvajanjem i različite stepene adaptivnih sposobnosti deteta. Dakle, svaki roditelj mora samostalno da donese odluku", zaključila je ona.

Ranije je dečiji psiholog Natalija Naumova primetila da neka deca mogu doživeti povučenost i stidljivost. Prema njenim rečima, razlog je nisko samopoštovanje, strah od greške i nedostatak samopouzdanja.

BONUS VIDEO: 

Mama ne kupa decu svako veče TikTok/halliemkc

 (Yumama/T.A.S.)