Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 korisnih saveta: Kako da podstaknete kreativnost kod deteta

Stvorite okruženje u kom će dete biti slobodno i imati priliku da iskaže svoju kreativnost.

  Izvor: Foto: Shutterstock 149774933

Kreativnost je zapravo nešto što se skriva u svakom detetu. Međutim, svakom mališanu je potrebno dobro okruženje i podrška kako bi tu svoju kreativnost mogao da ispolji. Kao roditelj pre svega treba da naučite svoje dete da ceni umetnost, a zatim da pokuša da se izrazi na način koji se smatra – kreativnim, po njegovom ličnom izboru. Iako se veruje da su određena deca više nadarena za umetnost, a neka manje, u svakom od nas leži izvesna doza kreativnosti. To je veština koje se može razviti i kojoj treba vežba.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Podstaknite izgradnju detetovog samopouzdanja

Mnoga deca se plaše isprobavanja novih stvari. Strah od neuspeha vrlo često koči njihov umetnički proces. Zbog toga je važno da stvorite mogućnosti, odnosno okruženje u kom će se dete osećati dovoljno slobodno da rizikuje, pogreši i uči iz svog iskustva. Pokažite mu na svom primeru da je sasvim u redu biti drugačiji, videti stvari na drugi način i praviti greške.

2. Upravljajte njegovim stresom

Hobiji i različite vrste radionica od muzičkih, pesničkih, slikarskih do vajarskih savršen su način da deca dođu u dodir sa svojim emocijama i ispolje ih. Deca možda i ne shvataju šta se zapravo dešava, ali jedan njihov crtež može da kaže više od stotinu reči. Kada nauči kako da pusti negativne emocije umesto da ih zadržava, dete ima mogućnost da bude slobodno i vrlo kreativno.

3. Pomozite mu da razvije kognitivne veštine

Kreativnost uključuje ramišljanje, kao i stvaranje stvari. Gotovo da ništa za dete nije korisnije od podsticaja kreativnosti. Bilo da mu date u ruke papir i boje ili kocke, dete uči kako da razvije svoje veštine rešavanja problema i razmišljanja, oslanjajući se na inovativnost i greške u prošlosti.

4. Budite ponosni na njegov rad

Deca žarko žele da budu dovoljno dobra u očima svojih roditelja. Njihova mašta je dovoljno bujna i oni bi hteli da je koriste, ali se plaše da se vama neće dopasti ono što što su nacrtali, napisali ili napravili. Ako ste ikad zanemarili neko njihovo delo, nastojte to da ne radite više. Budite ponosni na sve što urade, jer samo vaše reči hvale su sve što im treba da uzlet.

5. Omogućite detetu da se igra bez granica

Iako je lepo da dete ima dobro isplaniran dan, sa vrtićkim ili školskim aktivnostima, kao i sportskim treningom, ono što ne treba da zaboravite jeste da je ono ipak samo dete. To znači da mu je potrebno i slobodno vreme za igru. Omogućite mu da se igra bez ograničenja, kako bi bilo u stanju da samo istražuje i otkrije šta ga zanima.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica