Gotovo da nema deteta koje ne gleda crtaće ili ne igra igrice. Činjenica je da naša deca odrastaju drugačije u odnosu na prethodne generacije, tehnologija im je na dohvat ruke, a roditelji pretrpani obavezama, tako da nije iznenađujuće da mame i tate ponekad mališanima daju telefon u ruke, kako bi mogli da završe nešto ili da se na kratko odmore.

Ipak, svi znamo i da izloženost ekranima ne utiče dobro na decu, a stručnjaci često upozoravaju i da deca sve kasnije progovaraju jer se sa njima ne razgovara, već provode vreme sa uređajima s kojima ne mogu da imaju interakciju. O ovoj temi smo razgovarali sa logopedom i doktorom neuronauka dr sc. Vladanom Plećevićem, kojeg smo na početku upitali da li se nešto može izdvojiti kao opasnije između crtaća i igrica u smislu uticaja na dete. 

"Široko rasprostranjena upotreba tehnologije, čak i od strane veoma male dece, zasigurno utiče na sve vidove komunikacije, kako u porodičnom tako i u širem društvenom okviru. Posledice su neminovne i na polju društvenih veština. Buduća istraživanja daće odgovor na pitanje da li tako velike promene utiču na funkcionisanje mozga i kako to tačno čine. Postavimo pitanje zašto je to tako. Sigurno je da su govorna komunikacija sa decom, osmišljavanje različitih aktivnosti kao što je igra bolja opcija, ali priznaćemo da ona zahteva organizovan i osmišnjen pristup. Iz ovoga sledi da je elektronski pristup odrastanju lakša opcija za roditelje. Problem se vidi kada se situacija otme kontoli i kada igrice i crtaći postaju najpoželjniji sadržaj za decu. Čiji je to izbor? Pre treće godine, poželjno je da se igrate sa svojim detetom i čitate mu priče kako biste unapredili njegov razvoj. Takođe, pažljivo odabran crtani film sigurno neće štetiti razvoju vašeg deteta".

Ograničeno vreme pred ekranom

Često čujemo da nije tako strašno ni da dete ponekad pogleda neki crtani, ali da ne treba da provodi mnogo vremena ispred ekrana. Dr Plećević nam je pojasnio koliko vremena je dnevno prihvatljivo da mališani budu uz ekrane.

"Početkom 2000. godine preporučeno je od strane tima francuskih psihijatra da se deca ne izlažu ekranu do navršene treće godine (TV, video igrice, računar). Da bi se izbegli problemi sa snom, vidom, pažnjom, preporučuje se da se deci na uzrastu od tri do šest godina dopusti korišćenje elektronskog sadržaja trideset do četrdeset minuta dnevno. Složićemo se da tu nema nekog isključivog rešenja. Nije samo rešenje onemogućiti deci da budu ispred ekrana, već im je potreban osmišljen sadržaj, nešto što će ih okuprati i podstaknuti da razvijaju sve nivoe psihofizioloških sposobnosti. Pokažite im i otvorite im puteve ka smislenom životu. Razvijajte duhovnu dimenziju dečje ličnosti, poštenje, saosećanje, ljubav..."

Koji crtaći su loši za decu

Danas postoji toliko crtaća i programa gde se različiti crtani filmovi "vrte" po ceo dan. Njihov sadržan je različit, a mi smo dr Plećevića pitali da li se neki crtaći mogu izdvojiti kao bolji ili gori u odnosu na to kako utiču na razvoj mališana.

"Roditelji bi trebalo da odvoje vreme i da naprave selekciju crtanih filmova koji su prilagođeni uzrastu deteta. Naročito bi terebalo da obrate pažnju na poruke koje ponuđeni sadržaj crtanog filma šalje. Poželjno je i da sa detetom odgledate odabrane crtane filmove i da vidite šta mu se sviđa i kakva su mu sadržajna interesovanja. Dobro odabrani sadržaj podsticaće prirodnu potrebu za radoznalošću i kreativnošću. U drugoj grupi su neprimereni crtani filmovi koji svojim vizuelnim, zvučnim i ambijentalnim sadržajima mogu veoma loše da utiču na razvoj govora, emocija, kao i na edukativnu i društvenu sferu. Nije neophodno da imenujemo takve sadržaje, roditelji imaju sposobnost dobre procene, samo je pitanje njihova motivacije za pomenute selekcije.

Za najmlađe mališane birajte crtane filmove koji su edukativni i stimulativni za njihov razvoj. Dakle to su crtani filmovi čiji sadržaj ne upućuje na nasilje, neuzorne obrasce komunikacije, loše estetske poruke... Neki crtani filmovi favorizuju i šalju loše, patološke govorne modele. Kasnije deca oponašaju takav način govora identifikujući se sa junacima crtaća, a to svakako nije za preporuku", poručio je stručnjak za Yumamu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Deca imaju listu obaveza pre gledanja u ekran TikTok/ doctorwadsworth

(Yumama/Nataša Zlatković)