Danas mnogi roditelji ne vide ništa loše u tome što njihova deca gledaju filmove koji nisu za njihov uzrast. I čak se time hvale: "O, da, moj se ničega ne boji!" Tatjana Križanovskaja, dečiji psiholog i psihoterapeut iz Rusije, govori o tome koliko gledanje neadekvatnih sadržaja može nepovoljno da utiče na razvoj dece.

Deca ne vide razliku između života i crtanog filma

"Nijedan roditelj pri zdravoj pameti ne bi pozvao svoje dete da gleda TV kada prikazuju na primer scene rata. Ali sve češće mame i tate zanemaruju označavanje godina kada gledaju filmove: on nije mnogo kritičan prema onome što je prisutno u filmovima i video igricama. A deca ne vide razliku između života i crtanog filma. Ponekad se toliko zasite gledanja da im se čini da mogu da izađu kroz prozor i polete.

Generacija koja je rođena kada je već postojao internet i razni gedžeti veoma se razlikuje od naše – po percepciji informacija, po načinu na koji se obrađuju. Oni mogu naučiti mnogo više, ali to ne znači da njihova psiha ne pati od prezasićenosti.

Dugometražni crtani filmovi ne treba da se gledaju ranije od 6 godina. Kod nas od 2-3 godine dete sedi ispred tableta, jer roditelji žele da se opuste. I dugo radim sa njima, objašnjavajući im kako je to loše za dete. Pogotovo kada ne želi da jede, a hranjen je pred crtaćima. Generalno ovo narušava navike u ishrani. Ali u ovom uzrastu može se gledati čak i najviše 10-15 minuta TV-a . I onda se svi pitaju odakle bebe sa neurozama. Mogu reći da ih je pre deset godina bilo mnogo manje.

Roditelji ne vide ništa loše u činjenici da je dete sa dve godine savladalo pametni telefon i tablet, raduju se ovome, govore prijateljima koliko je pametno. Na primer, majka satima nestaje na telefonu, lišavajući dete živog kontakta. Ali kontakt je ono što je najvažnije što roditelji mogu da mu daju: "Vidim te", "Čujem te".

Najneočekivanije stvari mogu uplašiti dete

Sada smo, u principu, preopterećeni negativnim informacijama koje dolaze sa raznih strana. Teško je čak i odraslima. A zaštitni psihološki mehanizmi sa 6, pa ni sa 12 godina nisu dovoljni da se izdrže, na primer, scene nasilja. Svet je postao veoma uznemirujući, čitave zemlje su postale neprijatelji, a deca su prva na udaru informacija. Ne mogu sami da se izbore, pogotovo ako im roditelji ne pomažu da se osećaju bezbedno.

Ako mama misli da fantazija uopšte nije strašna, kome da se obrati? A u istim tim "Ratovima zvezda" ima mnogo stvari koje dete ne može da shvati sa šest godina. Na primer, kada se dve planete razlete. Strah od uništenja, strah od propadanja. Pored eksplicitnih scena nasilja, prizora krvi, dete se može uplašiti i takvim stvarima za koje roditelji i ne znaju . Na primer, kada je neko vezan, okovan, sakriven, lišen mogućnosti da se sam izbori sa situacijom. Kada je junak u situaciji bespomoćnosti, posebno ako je u pitanju dete. Deca se identifikuju sa njim i takođe doživljavaju ovu situaciju bespomoćnosti, užasa i zavisnosti. Teško je to za šestogodišnjaka.

Savremena deca su slobodnija od svojih prethodnika, ali ne i smelija. A moćan tok informacija koji posmatramo dovodi ih do neuroticizma, do veće anksioznosti, nervnih slomova i pogoršanja opšte depresivne pozadine. Sada možete upoznati 8-godišnju devojčicu u depresiji. Dakle, ograničenja 6+, 12+ je apsolutno opravdano.

Današnja deca filtriraju neželjenu poštu

Još jedan primer: 11-godišnja devojčica je na društvenim mrežama čula o temi silovanja. Ona je samostalno počela da traži informacije i gleda video zapise. A pošto devojčica još nije imala pojma o normalnim seksualnim odnosima, ova informacija za nju je postala traumatična. Deca izložena takvim sadržajima mogu imati iskrivljenu percepciju seksualnosti , jer su je upoznala ne kroz interesovanje za osobu i nežnost, već kroz strah, bol i poniženje.

Nema potrebe za stvaranjem sterilnih uslova

Šta učiniti da sprečite traumatizaciju deteta informacijama sadržaja za "odrasle" To je kao sa gedžetima. Roditelji često kažu da deca uopšte ne čitaju, već sve vreme gledaju u ekran. Ali možete biti tužni zbog ovoga, ali možete to uzeti zdravo za gotovo. Neće biti drugačije.

Naravno, želeli bismo da kontrolišemo šta naše dete gleda, koje sajtove posećuje. Ali ovo je nemoguće. Da biste razumeli šta se dešava u duši tinejdžera, važno je zapamtiti sebe u ovom dobu. Prihvatite svako dete i dajte mu osećaj sigurnosti u porodici.

Najbolji poklon za dete je srećan, otporan roditelj. Deca uče strašne stvari, ali to ne znači da o tome ne treba razgovarati sa njima. Ako je dete videlo pornografiju, scene nasilja ili nešto loše i neprimereno godinama na Internetu, važno je razgovarati sa njim o tome kakva osećanja trenutno doživljava – strah, sram, stid, interesovanje, gađenje. Ne grdite. Smiri se. Veoma je važno da dete vidi adekvatnu reakciju roditelja, mora da zna da postoji osoba kojoj može da joj objasni, pomogne, ali i da zaštiti."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DECI SU DRUŠTVENE MREŽE DANAS IGRALIŠTA!" Stručnjak o pedofilima na internetu: OVO su glavni problemi roditelja Kurir televizija