Deca se danas ne odvajaju od mobilnog telefona, što je razlog zbog kojeg roditelji često sa njima "ratuju". Mnogi se žale da ne mogu da odvoje dete od ekrana i da ga "isteraju" napolje, pa se te situacije često pretvaraju u svađe koje se neretko završavaju i dečjim suzama.

Potpuno je razumljiva briga roditelje zbog zavisnosti od ekrana, a i naučna istraživanja su potvrdila da je štetno po dete da provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana. Zbog "zalepljenosti" za telefone i tablete ili neke druge ekrane, deca lošije spavaju, manje vremena provode na svežem vazduhu i malo se kreću.

Međutim, nije rešenje u tome da detetu potpuno zabranite da koristi ove uređaje. Specijalista za digitalni detoks Tanja Gudin u svojoj knjizi Stop Staring at Screens ponudila je metode koji će poboljšati situaciju, bez potrebe da "ratujete" sa decom.

1. Počnite od sebe

Jedini način da uspete da odvojite dete od ekrana je da ni vi ne provodite sve svoje slobodno vreme držeći telefon u ruci. Dakle, ako i vi to radite, najpre ispravite svoje ponašanje, preneo je savete Gudinove dailymail.co.uk.

2. Odredite vreme i mesto

Postavite jasna i jednostavna pravila kada dete, u koje vreme i na kojem mestu može da koristi mobilni telefon. Na primer: "Nema uređaja dok ne pojedeš doručak" ili "nema uređanja u spavaćoj sobi kada isključimo svetla".

3. Objasnite posledice kršenja pravila

Važno je da deca znaju šta ih čeka ako prekrše pravila koja postavite u vezi sa korišćenjem uređaja.

4. Objasnite detetu zamke ovih uređaja

Notifikacije, neočekivane nagrade, sve su to zamke koje se koriste onlajn kako bi se deca iznova vraćala na određene igrice, sajtove... Stariju decu bi trebalo upozoriti na to, kako bi izbegli da upadnu u takve zamke.

5. Napravite stanicu za mobilni telefon

Uzmite neku kutiju ili korpu u koju mogu da stanu mobilni telefoni cele porodice. Onda možete da, u određeno vreme, sakupite sve telefone ukućana i stavite ih zajedno u kutiju, dok svako obavlja svoje obaveze.

6. Igrajte se

Postavite pravilo – za svakih sat vremena koje dete provede uz ekran, mora da napravi 15 minuta pauze, a idealno je da ih provede napolju, na svežem vazduhu i uz fizičku aktivnost.

7. Uvedite pravilo jedan ekran

Ako dete skroluje po ekranu telefona, dok na tabletu istovremeno gleda neki video, a usput baci pogled i na uključen televizor, vreme je da preuzmete kontrolu. Uvedite pravilo da nema istovremenog gledanja u više ekrana, već da dete izabere jedno.

8. Ponudite alternativu

Ponekad je najbolje što možete da uradite kada dete traži telefon jer mu je dosadno, da prosto pustite da mu bude dosadno, kako bi ono samo našlo neku zanimaciju. Naravno, dobra je opcija i da mu ponudite neku zajedničku aktivnost – da pečete kolače, idete u šetnju, napravite piknik... Glavna stvar je da podsetite dete da postoji toliko toga zanimljivog izvan ekrana telefona.

9. Zabranite uređaje tokom razgovora

Jedan od glavnih problema u mnogim modernim porodicama je to što deca i roditelji veoma malo razgovaraju. Uvedite pravilo da se mobilni telefon odmah sklanja kada razgovarate licem u lice.

10. Ostanite smireni

Ako se dete buni, psovanje i vikanje će samo pogoršati situaciju i poništiti sve prethodne efekte. Pre nego što se upustite u rešavanje situacije, udahnite duboko desetak puta, kako biste što smirenije razgovarali sa detetom. Objasnite mu u čemu greši i šta želite da promeni. Sačekajte da se i dete smiri i bude u mogućnosti da razgovara sa vama manje-više smireno, tada su mnogo veće šanse za postizanje kompromisa.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)