Prvi put ste sa malim detetom na moru, morate shvatiti da je voda nepoznanica, zato vodite računa kako čete upoznati mališana sa "velikim plavetnilom".

Pustite dete da samo priđe vodi, ako je beba prvo joj spustite nogice tako će najbolje osetiti vodu a ujedno ćete moći da vidite da li mu prija ili ne.

Ono što je najvažnije nemojte forsirati, neko dete od prvog dana zavoli more, a nekom treba mnogo duže da pobedi strah.

 Ovo je par korisnih saveta o prvome ulasku u more kako se dete ne bi  preplašilo:

- Dete nikako nemojte naglo i na silu stavljati u more. Neugodan osećaj hladnoće odbija decu od vode, a ne sama voda.

- Da bi se dete osećalo ugodno u moru, nužno je da je i vama prijatno i da se ne bojite. Svoje pozitivne emocije prenećete i na dete.

- Uvek držite detetu glavicu iznad vode, posebno ako niste vežbali s njim uranjanje glavice u vodu. Refleks zadržavanja daha postoji do četvrtog meseca života. Ako ga poklopi voda dete će se verovatno zagrcnuti vodom, što može ugroziti njegov odnos prema moru.

- Kada dete uronite u vodu, nagnite ga lagano prema napred, ono će refleksno početi mahati nožicama i rukicama. Tim refleksom dete traži oslonac u vodi. Ubuduće će se ovaj refleks razviti u plivačke pokrete.

- I obavezno držite dete okrenuto ka vama, tako će osetiti sigurnost i brže će se opustiti.

Vrlo brzo će doći taj trenutak kada će se dete opustiti u moru, a onda ćete imati problem da ga naterate da izađe iz vode.

(Yumama)