Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽELITE DA VAM DETE BUDE USPEŠNO: Pridržavajte se ovih navika i vaši mališani će vam jednog dana biti zahvalni na tome

Autor Sandra Krstanović

Od malena se grade neke navike koje mogu da pomognu mnogo u životu.

 Mama, dete, domaći, škola Izvor: Shutterstock

Nakon što je i sam postao roditelj, Bil Murfi počeo je prikupljati naučno utemeljene savete o tome kako odgajati uspešno dete.U svojoj kolumni sažeo je pet najzanimljivijih i najkorisnijih strategija koje je pronašao.

Terajte ih da rade kućne poslove

Istraživači su odlučili saznati hoće li deca koja obavljaju kućne poslove razviti bolje pamćenje i druga ponašanja koja predviđaju uspeh. Podelili su kućne poslove u tri kategorije: briga o sebi, briga o drugima i briga o kućnim ljubimcima.

Rezultati istraživanja pokazala su da je verovatnije da će deca koja su brinula o sebi i drugima pokazati bolje akademske rezultate i veštine rešavanja problema.

Briga za kućnog ljubimca nije ništa učinila za kasniji razvoj. Zašto? Istraživači smatraju da možda taj posao i nije toliko naporan ili deca nisu smatrala šetanje i hranjenje psa poslom. U svakom slučaju, krajnji zaključak je da decu treba podsticati da učestvuju u kućnim poslovima.

Možda će vas zanimati

Naučite ih da budu pristojni

Fokus treba biti na tri specifična izraza: molim, hvala i nema na čemu. Učenje dece da kažu molim kada nešto traže može ih učiniti uverljivijima kada budu stariji. Reč hvala obično podstiče zahvalnost, što zatim sreću i olakšava suočavanje sa stresom. A reči nema na čemu jačaju samopouzdanje naglašavajući da su stvari koje čine za druge vredne zahvalnosti.

Radite na njihovoj emocionalnoj inteligenciji

Deca koja razviju emocionalnu inteligenciju takođe razvijaju veću šansu da diplomiraju, dobiju dobar posao i jednostavno budu sretna.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste razvili emocionalnu inteligenciju. Za početak, modelirajte dobro razmišljanje i koristite emocije u razgovoru s decom, pitajte ih za ideje i pokušajte ne osuđivati. I zapamtite da su to samo deca i da je nepravedno očekivati od njih da reagiraju na stvari poput odraslih.

Usmerite ih prema videoigrama

Ovo je verovatno neočekivan savet, ali nova studija sprovedena u Europi utvrdila je da deca koja provode vreme igrajući videoigre imaju viši IQ od dece koja provode vreme ispred ekrana gledajući crtiće ili vise na društvenim mrežama.

Ova studija na 5000 dece sugeriše da je bolje ako deca, koja ionako previše vremena provode za ekranima, to vreme potroše na videoigre.

Pomozite im da shvate oko čega su strastvena

Istraživači u Skandinaviji hteli su utvrditi jesu li strast, odlučnost ili način razmišljanja najvažniji faktori u predviđanju uspeha mladih ljudi, posebno u sportskom kontekstu. Pokazalo se da strast daleko bolje predviđa hoće li deca biti uspešna, dok su način razmišljanja i istrajnost mogli predvideti da će mladi ljudi nastaviti pokušavati uspeti.

"Za ljude koji su najbolji od najboljih u svom području, strast je apsolutno najveći faktor. To je ključ uspeha", rekao je jedan istraživač.

Dakle, deci treba dopustiti da istražuju različite stvari kako bi otkrili one oko kojih su istinski strastveni. Tu će najverovatnije postati apsolutno najbolji u svom području.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica