Kreme za zaštitu od sunca su proizvodi koji treba da se mažu na lice i telo tokom cele godine. Leto i topli dani su period kada posebno treba da se vodi računa o zaštiti, a nežna dečija koža je vrlo lako na udaru. Zbog toga je važno da pored šeširića na glavi dete ima namazanu zaštitnu kremu kad god je napolju.

Međutim, istraživanja su otkrila da nije lako kupiti zaštitnu kremu, da se ne može uzeti tek tako prva sa police ili naručiti na internetu jer neki sastojci mogu biti opasni za celokupan rezultat.

Sastojci koji zabrinjavaju

Najgori sastojak za zaštitu od sunca je oksibenzon, prema javno dostupnim zdravstvenim istraživanjima. Lako se apsorbuje kroz kožu, uzrokuje alergijske kožne reakcije i potencijalno je više štetan za decu.

U proceni podataka o izloženosti dece ovom sastojku, istraživanja su otkrila da su dečaci adolescenti sa višim nivoom oksibenzona imali značajno niži nivo ukupnog testosterona. Tri druge studije pokazale su vezu između izloženosti oksibenzonu tokom trudnoće i ishoda porođaja. Izloženost žene oksibenzonu i srodnim hemikalijama povećala je rizik od endometrioze i raka dojke.

Oktinoksat (oktil metoksicinamat). To je organski UV filter. Lako se upija u kožu i nastavlja da se apsorbuje kroz nju. U krvi je pronađen čak 16 puta iznad sigurnosnog nivoa. Istraživanje je pokazalo da ima hormonski uticaj na metabolički sastav i utiče na proizvodnju hormona štitne žlezde. Neke zemlje u svetu zabranile su prodaju krema za sunčanje sa ovim sastojkom, jer bi mogao biti štetan i za korale i vodeni svet.

Dete, more, sunce, naočare
Shutterstock Devojčica na moru

Homosalat je organski UV filter koji se često koristi u kremama za sunčanje. Utvrđeno je da prodire u kožu, remeti hormone i proizvodi toksične nusprodukte razgranje kroz neko vreme. Evropska komisija je upozorila da homosalat nije siguran za korišćenje u koncentracijama do 10 odsto, i preporučila maksimalnu koncentraciju 1.4 odsto zbog zabrinutosti za potencijalne endokrine poremećaje.

Oktizalat je takođe organski UV filter i lako se apsorbuje kroz kožu na nivou 10 puta većim od 0.5 nanograma po mililitru. Ta granica je maksimalna koncentracija koja se može naći u krvi pre nego što postane potencijalni zdravstveni problem. Neka istraživanja pokazala su da je ova hemikalija povezana sa alergijskim kontaktnim dermatitisom, a upozoravaju i da može uticati na endokrini sistem.

Avobenzon je organski filter koji pruža zaštitu od UVA zraka. Budući da nije stabilan mora biti uparen sa drugim sastojcima koji deluju kao stabilizatori kako bi sprečili njegovo razbijanje na suncu. Produkt razgradnje avobenzona može izazvati alergijske reakcije. Avobenzon može poremetiti poremetiti endokrini sistem i uticati na nivo hormona.

Titanov dioksid ili cink oksid je u kremama za sunčanje obično u obliku nanočestica. Međunarodna agencija za zaštitu od raka klasifikovala je titanov dioksid kao mogući karcinogen za ljude. Najveće probleme izaziva kada se koristi u spreju ili prahu.

Sunčanje, krema, dete, leto
Shutterstock Devojčica maže kremu za sunčanje

Ostali aktivni sastojci

Mexoryl SX, neuobičajeni aktivni sastojak u kremama za sunčanje. Nudi snažnu UVA zaštitu, ali nema dovoljno podataka da bi se klasifikovao kao siguran. Međutim, istraživanje nemaju ni dokaze da utiče na poremećaj hormona i kožne alergije.

Aminobenzojeva kiselina, ili PABA, i trolamin salicilat aktivni su sastojci koji se u SAD-u više ne koriste u kremama za sunčanje. Zaključeno je da rizici ovih hemikalija nadmašuju njihovu korist i predloženo je da se klasifikuju kao nesigurni.

(Yumama)