Svaki nutricionista reći će vam da nije strašno ako dete povremeno pojede i neki slatkiš ili grickalicu, ali će takođe svaki istaći i da nikako nije dobro da to bude deo svakodnevne ishrane mališana.

Zbog mnoštva svakodnevnih obaveza, a ponekad i iz neznanja, roditelji deci daju da jedu i neke stvari koje uopšte nisu dobre za njih i koje bi stručnjaci najradije zabranili.

Mališani konzumiraju sve više visokoobrađene hrane, a takođe i često unose energiju iz različitih napitaka, što nikako nije dobro. Zbog toga su stručnjaci za telegraph.co.uk otkrili koje namirnice bi zabranili u dečjoj ishrani.

1. Grickalice

Bebama i maloj deci nisu potrebne grickalice – dakle, nikakve keksići, štapići i slično jer što više ovakve hrane mališani jedu, to će jesti manje one iz koje treba da unose nutrijente i vitamine.

2. Mleko pred spavanje

Stručnjaci ističu da bi zabranili mleko koje deca piju pred spavanje jer sadrži laktozu, što znači da ako mališani piju ovaj napitak u krevetu, pa odmah nakon toga zaspe, na zubima im ostaje šećer koji dovodi do karijesa.

Njihov savet je da ili dete nakon ispijanja mleka uveče opere zube ili da mu tokom noći umesto mleka dajete vodu – naravno, to odnosi na stariju decu, ne na bebe koje se tokom noći bude da sisaju i čak i nemaju zubiće.

3. Gazirani napici

Stručnjaci upozoravaju da ovi napici dovode do naglog skoka glukoze u krvi, a nakon toga sledi nagli pad glukoze. Takođe, ističu da veliki broj gaziranih napitaka sadrži i kofein, dok s druge strane nemaju nikakve nutrijente koji su dobri za mališane.

4. Voćni jogurti

Mnogi voćni jogurti imaju visok sadržaj šećera, kao i boje za hranu, što se povezuje sa hiperaktivnošću dece. Umesto toga, savet stručnjaka je da deci date punomasni grčki jogurt, u koji možete sami dodate neko voće, orašaste plodove ili semenke.

5. Kupovne žitarice

Mnoge kupovne žitarice, a naročito one koje su namenjene mališanima slične su kao da detetu za doručak date da jede tortu, kažu stručnjaci. Stvar je u tome da imaju visok sadržaj šećera, zbog čega savetuju da dobro pročitate sastojke žitarica koje dajete detetu, te da obratite pažnju da šećer ili, na primer, fruktozni sirup koji je takođe šećer, nije među prva tri sastojka.

6. Suvo voće

Stručnjaci ističu da suvo voće ima visok sadržaj šećera i ako se često jede, loše utiče na zdravlje zuba. Umesto toga, savetuju da sveže jabuke budu deo njihove ishrane jer su pune hranljivih vlakana, a sjajne su i za zube.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)