Već godinama unazad se upozorava na opasnosti moderne ishrane, ka namirnice koje jedu odrasli sve više se nalaze i u jelovnicima najmlađih, što je posebno opasno.

Prerađevine škode zdravlju mališana, upozoravaju naučnici, ističući da deca se više kalorija unose visokoprerađenom hranom.

Kako je pokazalo istraživanje u kojem je učestvovalo 30.000 dece starosti od dve do 17 godina, količina kalorija koje unose iz visokoprerađene hrane je porasla za 67 odsto. S druge strane, količina hrane koja nije prerađena ili barem nije značajno prerađena je znatno smanjena.

Šta je visokoprerađena hrana

Većina namirnica koje jedemo je u izvesnoj meri obrađena – pravljenje brašna od pšenice i zaleđavanje voća su takođe jedna vrsta prerade.

Naučnici su objasnili da u neprerađenu ili minimalno prerađenu hranu spadaju sveže voće, žitarice celog zrna, jaja, riba i druge namirnice koje su u svom originalnom obliku.

Kada je reč o visokoprerađenim namirnicama, tu spada hrana koja je veoma promenjena obradom, kojoj su dodati razni zaslađivači, arome, emulgatori, poput slatkiša, zaleđene pice, slanih grickalica i keksića, brze hrane, sokova, kupovnih žitarica kojima su obično dodati šećeri, boje, ukusi.

Upravo ove namirnice deca sve češće jedu, a evo zašto je to loše.

Štetnost visokoprerađene hrane

Ovakva hrana, visokoprerađena je zapravo vrlo nutritivno siromašna, zbog čega doprinosi gojaznosti, visokom krvnom pritisku, insulinskoj rezistenciji – sve ovi problemi se smatraju bolestima modernog doba.

Dakle, visokoprerađena hrana ima jako malu količinu nutrijenata – vlakana, minerala, vitamina – a sa druge strane je veoma bogata šećerom, natrijumom i transmastima. Posledica toga je da deca ne unose nutrijente, a dobijaju pregršt ovih štetnih sastojaka, što doprinosi pojavi zdravstvenih problema.

Šta je rešenje

Visokoprerađena hrana nam je svuda dostupna, preradom su njeni ukusi pojačani, lepo je upakovana i kao takva je poželjna među mališanima. Jasno, ne možete poputno da zabranite detetu da pojede nešto takvo, ali ono što treba uraditi je da se smanji konzumiranje visokoprerađene hrane.

  • Kuvajte češće. To sigurno nije ono što želite da čujete, ali imajte na umu da su istraživanja pokazala da porodice u čijim se domovima više kuva jedu daleko manje visokoprerađene hrane.
  • Ograničite se. Neće se ništa dogoditi ako ponekad pojedete sladoled, kolače, zaleđenu picu, ali gledajte da to ne bude najveći deo vaše ishrane.
  • Čitajte sastav proizvoda. Pažljivo pročitajte listu sastojaka, što je više navedenih boja, ukusa i slično, to je hrana prerađenija.
  • Stavite akcenat na povrće i voće. Češće nudite mališanim asveže voće i povrće, samim tim će imati manju potrebu da jedu nešto drugo.

BONUS VIDEO:

Recept za čorbu od povrća malog šefa TikTok/ best_chefme

(Yumama/N. Z.)