Prema rezultatima novog istraživanja, deca uzrasta između 4 i 11 godina pojedu oko 28 grickalica nedeljno. Odnosno, prosečno dete će imati čak četiri međuobroka dnevno, a 41 posto su veće šanse da će u tom grickanju uživati u popodnevnim satima, obično između 14 i 16 sati. Takođe, češće posežu za nezdravim grickalicama.

Pokazalo da se 56% mama i tata brine koje grickalice da dozvole svojoj deci, a više od polovine na kraju poseže za keksićima kako bi njihova deca bila zadovoljna. 

Mark Simester, izvršni direktor firme Soreen, koji je započeo istraživanje, rekao je: "Naše istraživanje je pokazalo da je grickalica deo svakodnevne rutine dece. Međutim, zbog količine grickalica koje se konzumiraju svakodnevno i nedeljno, jako je važno odabrati prave grickalice kako biste deci tokom dana dali energetski podsticaj."

"Znamo da deca vole ukus keksa i čipsa, ali ta hrana ne mora nužno imati pravu prehrambenu ravnotežu, utoliti glad ili delovati kao gorivo, kao što to mogu drugi zdravi i ukusni zalogaji", istakao je.

Troje od desetero ispitanih roditelja je priznalo da njihovo dete radije bira nezdrave međuobroke, poput čipsa ili krekera, umesto zdravih. Ipak, čini se da je slična situacija i u drugim porodicama, jer se pokazalo da deca najradije biraju ovih 20 namirnica: keks, čips, čokolada, jabuka, banana, kolačići, jogurt, grožđe, čokoladni biskvit, torta, jagode, bombone, zobene pločice, tost, mufin, sir, maline, kokice, kukuruzne pahuljice i krekeri, prenosi Daily Star.

Pročitajte i...